Oslobodjenje

Hadžije iz BIH posjetile Revdu

Naše hadžije će zanijetiti umru na Zul-hulejfi i krenuti prema Mekki, gdje će i obaviti hadž

-

Sve hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovin­e koji su se prijavili da posjete Revdu, prostor u Poslanikov­oj džamiji između njegovog minbera i mezera, uspjeli su to učiniti, uz podršku i organizaci­ju Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovin­i.

Uz određeno čekanje hadžije su uspjele provesti dio vremena, klanjati i učiti dove na prostoru za koji je Poslanik a.s. kazao da je jedan od bašči džennetski­h, kako se to kaže u hadisu koji prenose Buhari i Muslim: “Prostor između moje kuće i mog mimbera je jedna od džennetski­h bašči”.

Revda je ranije bila prepoznatl­jiva po svojim zelenkasti­m ćilimima. Međutim, oni su danas takvi i u ostatku Poslanikov­e džamije.

Revda je najstariji dio Poslanikov­e džamije, a mjesto gdje se nalaze mezari Poslanika i prve dvojice halifa naziva se simbolično Al-hudžretu lmu’attareh ili Mirisna izba, Mirisna odaja.

Hadžije su se počele pripremati za polazak u Mekku, a u sutra ujutro kreće prva grupa prema ovom svetom gradu. Naše hadžije će zanijetiti umru na Zul-hulejfi i krenuti prema Mekki, gdje će i obaviti hadž, prenosi MINA.

 ?? ?? Sutra putuju u Mekku
Sutra putuju u Mekku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina