Oslobodjenje

Kako smo popušili IRB

Opušak je zapravo savršen krivac. Neće izdati eventualne saučesnike, neće tražiti da država plaća njegovu odbranu, neće se žaliti na prvostepen­u presudu

- Piše: GORAN DAKIĆ

Meksički zemljoradn­ik Pablo okopavao je toga dana kukuruze. Pablo se bogami dobro umorio njiva je pogolema, a kuruzi gusti - pa je odlučio da skuva sebi kafu i da dane dušom. I naloži Pablo na ćošku njive vatru i turi Pablo džezvu i voda provri, ali tog trenutka dunu vjetar i podigne jednu varnicu visoko u nebo. Varnica se zakači za točak aviona koji je letio na relaciji Mexico City - Pariz -Mexico City. Varnica nije namjeraval­a, ali je, eto, preletjela Atlantik i stigla do Sene.

U Parizu se, veli priča dalje, varnica otkači sa točka i zakači stjuardesi za suknju. Na tom komadu tila varnica je stigla do grada, a odatle je dalje nastavila pješke do obližnjeg autoputa. Nakon pola sata stopiranja varnici je stao rumunski kamiondžij­a koji je išao za Beč i koji je prevozio palete, respirator­e, medicinski kiseonik i Đajićev urin. Varnica u Beču presjede za Banju Luku, jer se u Banjoj Luci te večeri okupljalo njeno društvo povodom dvadeset godina mature.

Na granici je varnica tutnula graničarim­a dvadeset “evara” i oni su je pustili u zemlju bez dalje kontrole. Nakon pola sata varnica je stigla na autobusku stanicu gdje je ukrala bicikl, “dvoguzu” piva i veliko pakovanje smokija. Varnici je trebalo petnaestak minuta do centra, do zgrade Investicio­no-razvojne banke Republike Srpske. Društvo je čekalo u mraku i varnica je “ulećela” kroz jedan prozor i eto tako je prvog maja, u tri sata poslije ponoći, planula zgrada IRB-A.

Ovo je samo jedna među beskonačno mnogo priča koje su se pojavile nekoliko sati nakon što je Okružno javno tužilaštvo Banje Luka saopštilo da je požar u zgradi IRB-A izazvao - opušak. Opušak je, navode forenzičar­i,

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina