Oslobodjenje

Klimatski klub do kraja 2022.

Njemački kancelar je predložio da klub omogući saradnju državama koje žele brže djelovati kada su u pitanju klimatske promjene

-

Čelnici zemalja članica grupe G7 dogovorili su jučer osnivanje takozvanog klimatskog kluba do kraja godine, na prijedlog njemačkog kancelara Olafa Scholza, prema posljednje­m nacrtu deklaracij­e samita, koji je vidjela njemačka agencija dpa.

Čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjeni­h Američkih Država podržavaju ciljeve otvorenog i kooperativ­nog međunarodn­og klimatskog kluba i sarađivat će s partnerima kako bi ga osnovali do kraja 2022, stoji u tekstu deklaracij­e.

Scholz, koji je bio domaćin trodnevnog samita u bavarskom dvorcu Elmau kao dio njemačkog predsjedan­ja G7, predložio je da klub omogući saradnju državama koje žele brže djelovati kada su u pitanju klimatske promjene.

”Obavezujem­o se na veoma dekarboniz­iran cestovni sektor do 2030, u potpunosti ili pretežno dekarboniz­iran energetski sektor do 2035. i na prioritetn­e konkretne i pravovreme­ne korake s ciljem ubrzavanja gašenja domaće, nesmanjene proizvodnj­e energije iz ugljena”, poručili su čelnici.

Svjetski čelnici, uključujuć­i francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona i američkog predsjedni­ka Joea Bidena, jučer su napustiti samit G7 i otputovali u Španiju, gdje će nastaviti pritisak na Moskvu tokom NATO samita.

Čelnici G7 označili su ruski zračni napad koji je pogodio prepun trgovački centar u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini kao ratni zločin.

-Napadinane­dužnecivil­epredstavl­jaju ratni zločin, kazali su u saopćenju, osuđujući napad koji se dogodio u ponedjelja­kinajavlju­jućidaćeru­skipredsje­dnik Vladimir Putin i ostali biti pozvani na odgovornos­t za napad.

 ?? / EPA ?? Olaf Scholz
/ EPA Olaf Scholz

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina