Oslobodjenje

Zelena ekonomija danas nema alternativ­u

U fokusu ovogodišnj­eg Ekonomskog foruma BIH bili su održivi razvoj i izazovi pred zemljama Zapadnog Balkana

- ALEMA PENDEK

Uloga ciljeva samoodrživ­og razvoja kao transforma­tora društvenih promjena sa posebnim osvrtom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovin­a i Zapadni Balkan našli su se u fokusu jučer održanog Ekonomskog foruma BIH 2022.

Dva panela

Otvarajući šesti forum, koji je održan u organizaci­ji Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu, dekanesa Fakulteta Jasmina Selimović istakla je da se na forumu okupilo više od 300 učesnika, a govornici dolaze iz pet zemalja.

- Dva su glavna panela ovogodišnj­eg foruma. Na prvom panelu pod nazivom “Globalni izazovi i Zapadni Balkan: otpornost, restart i redizajnir­anje održivog razvoja” govoriće se o tome koji su to izazovi koji se stavljaju pred zemlje Zapadnog Balkana u vremenu koje je pred nama, vremenu koje je postcovid, ali istovremen­o i vrijeme rata u Ukrajinu. Drugi panel “Mobilizira­nje zelenog finansiran­ja za obnovu i ubrzanje napretka ciljeva održivog razvoja” u fokus stavlja na koje načine idemo u susret klimatskim promjenama, dekarboniz­aciji, kako da potičemo ruralni razvoj, poljoprivr­ednu proizvodnj­u, odnosno sve ono što je cilj zelene agende, kazala je Selimović.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović istakao je na otvaranju foruma da nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet ni u ekonomskom smislu neće biti kakav je prije bio.

- Nismo prevazišli ni posljedice pandemije, a rat u Ukrajini je izazvao nove i vrlo ozbiljne posljedice po cijeli svijet, pa i po BIH. Mi u BIH imamo i dodatni problem blokada institucij­a, udara na ustavni poredak, što utiče na ekonomiju, jer stabilna politička scena pomaže ekonomskom razvoju, a nestabilna odmaže, poručio je Džaferović.

Na forumu je predstavlj­en i prvi izvještaj za Zapadni Balkan o održivom razvoju prema kojem je BIH negdje u sredini, odnosno BIH je prosjek regiona, ima i gorih i boljih od nje.

Na drugom panelu bilo je govora o zelenom finansiran­ju koje je jako bitno za provođenje ciljeva održivog razvoja. Prema riječima Branimira Muidže, predsjedni­ka Vijeća stranih investitor­a u BIH, zelena ekonomija je nužna, potrebna i moguća, ona nema alternativ­u.

Zelena tranzicija i održivi razvoj nisu samo fraze već fokus najrazvije­nijih evropskih privreda, kazao je premijer KS-A Edin Forto

Efekti

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBIH, poručio je da je najava povećanja kamatnih stopa od velikih centralnih banaka jedini logičan odgovor na inflaciju.

- BIH će sigurno osjetiti određene efekte povećanja kamatnih stopa, ali mi se već, zajedno sa bankama, spremamo na takav scenarij i učinićemo sve da udar na korisnike kredita bude što manji, istakao je Mahmuzić.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Šesti Ekonomski forum BIH otvorila je dekanesa Jasmina Selimović
/ SENAD GUBELIĆ Šesti Ekonomski forum BIH otvorila je dekanesa Jasmina Selimović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina