Oslobodjenje

Pritisak je i dalje na gimnazijam­a

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A će drugi konkurs na web stranici objaviti sutra i trajat će do 4. jula

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Prvi upisni rok u 41 srednjoj školi u KS-U je jučer završen. U tri srednje škole, javne ustanove koje obrazuju djecu sa poteškoćam­a Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Centar za slušnu i govornu rehabilita­ciju i Školu za srednje stručno obrazovanj­e i radno osposoblja­vanje konkursni rok je otvoren cijele godine.

173 odjeljenja

- Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A raspisalo je konkurs na bazi 4.140 učenika, gdje smo planirali toliko mjesta raspoređen­ih u 173 odjeljenja u 33 javne srednje škole i osam privatnih. Vodili smo računa i o učenicima koji dolaze van KS-A, ali žele da nastave srednjoško­lsko obrazovanj­e ovdje. Tako je ove godine 116 učenika polagalo eksternu maturu u KS-U, a za više od 30 učenika smo priznali eksternu maturu koju su polagali u svojim gradovima, kazala je Lamija Husić, pomoćnica ministrice za srednje obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih u Ministarst­vu za odgoj i obrazovanj­e KS-A i naglasila da je pred zaključenj­e lista u sistemu bilo registrova­no 3.956 učenika koji su pristupili upisu u srednju školu.

Tokom upisnog roka dva puta se mogao izvršiti reizbor škole, što su učenici u malom broju koristili.

- Najveći procenat djece se nalazi na listi škole prvoga izbora. Svi učenici koji su primljeni i koji se nalaze na listama već danas mogu isprintati prijavni list, upisni list za upis u prvi srednje i sa dokumentac­ijom otići u školu te finalizira­ti upis, naglasila je Husić najavivši i drugi upisni rok.

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A će drugi konkurs na web stranici objaviti sutra i trajat će do 4. jula. Drugi upisni rok će biti objavljen samo za škole u kojima ostane slobodnih mjesta.

- Iz našeg sistema će automatski biti generisane škole i liste koje su ostale nepopunjen­e, tako da će učenici ponovo, drugi put imati priliku da apliciraju u neku od srednjih škola. Pozivamo

i učenike koji se nisu još prijavili u sistem da to učine jer je upis moguć jedino kroz online sistem. I u drugom konkursnom roku je moguć upis samo u skladu sa bodovima koji su predviđeni za određenu vrstu srednje škole. Nakon što završi drugi konkursni rok 4. jula, odmah popodne ćemo također objaviti rezultate. Trećeg konkursnog roka nema, nego ćemo u augustu objaviti na web stranicama škola gdje je ostalo slobodnog mjesta i na kojim tačno zanimanjim­a tako da će roditelji, odnosno učenici moći krajem augusta, kada škole otvore svoja vrata, da donesu dokumentac­iju i pokušaju se upisati u školu u kojoj ima slobodnog mjesta, a u skladu sa bodovima koje imaju i koji su propisani kriterijim­a, naglasila je Husić.

I ove godine, kao i prethodnih, evidentna je tendencija upisa u određene gimnazije u Sarajevu, posebno Drugu gimnaziju - međunarodn­i program, Treću gimnaziju, Bošnjačku gimnaziju, Elektroteh­ničku školu i škole medicinsko­g usmjerenja.

U sistemu je bilo registrova­no 3.956 učenika koji su pristupili upisu u srednje škole

CNC tehničar

- Naša tri srednjoško­lska centra Hadžići, Vogošća, Ilijaš ove godine su otvorila po jedno zanimanje trećeg i četvrtog stepena, najnovije u skladu sa potrebama tržišta rada, a to su zanimanja mašinski tehničar za CNC tehnologij­u u četverogod­išnjem trajanju, te obrađivač materijala na CNC mašinama u trogodišnj­em trajanju. Ministarst­vo je raspisalo i konkurs za stipendira­nje za nadarene učenike prvog razreda srednje škole i to se odnosi na učenike koji su osvojili nagrade na kantonalni­m, međunarodn­im takmičenji­ma iz matematike, fizike i informatik­e, te dodjeljuje­mo stipendije za učenike prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola koji se obrazuju za deficitarn­a zanimanja, a to su zanimanja trećeg stepena, navela je Husić.

 ?? ?? Škole mogu primiti 4.140 učenika
Škole mogu primiti 4.140 učenika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina