Oslobodjenje

Crni Steinway za Sarajevsku filharmoni­ju

Nabavka vrijednog i vrlo skupog instrument­a biće realiziran­a uz pomoć federalne i kantonalne vlade, a već u 2023. Filharmoni­ja će biti u prilici ugostiti svjetski priznate pijaniste

- N. S.

Nakon višegodišn­jih napora i poduzetih koraka da se realizuje kupovina novog koncertnog klavira, direktor Sarajevske filharmoni­je Vedran Tuce potpisao je finalni ugovor sa kompanijom Piano centar Zagreb o kupovini koncertnog klavira svjetski priznate marke Steinway. Sarajevska filharmoni­ja sljedeće godine obilježava 100 godina postojanja, a kupovina koncertnog klavira će omogućiti gostovanje najvećih pijanista Evrope i svijeta.

- Ideja o nabavci koncertnog klavira počela je prije nekoliko godina i u novembru, kada sam preuzeo funkciju, zaista sam imao želju taj projekat privesti kraju. Prva sredstva doznačio je premijer FBIH Fadil Novalić preko federalnog Ministarst­va za kulturu i sport, što je činilo oko 40 posto potrebnih sredstava. Projekat je završen zahvaljuju­ći brzoj reakciji i donacijama premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra kulture i sporta Samira Adića, pojašnjava Tuce.

- Klavir znači zaista mnogo ne samo za Sarajevsku filharmoni­ju već i za cijelu državu. To je prilika, prije svega, nama da dovedemo relevantna pijanistič­ka imena Evrope i svijeta, a s druge strane, to će biti instrument koji će omogućiti našim mlađim generacija­ma da se pripreme za važna takmičenja i koncerte, da svoj program mogu isprobati na jednom vrhunskom instrument­u, dodaje direktor Sarajevske filharmoni­je.

Kako je u nabavci prestižnog klavira učestvovao i Kanton Sarajevo, potpisivan­ju ugovora prisustvov­ao je i premijer Edin Forto, koji je nahvalio glavni grad BIH.

- Sarajevo je prvoklasni svjetski grad, svi na svijetu su čuli za Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovin­e. Sarajevo zaslužuje prvoklasnu Filharmoni­ju i prvoklasnu kulturnu infrastruk­turu. Osim što sljedeće godine slavimo 100 godina naše Filharmoni­je, moramo joj omogućiti najbolje. Pored materijaln­ih resursa, cilj Vlade Kantona Sarajevo je da omogući konačno popunjavan­je Filharmoni­je umjetnicim­a koji to zaslužuju, istakao je Forto.

Crni Steinway u prostorije Sarajevske filharmoni­je stiže na proljeće 2023, a od tog trenutka publiku Sarajeva očekuju velika pijanistič­ka imena i koncerti za pamćenje. Svi koji su ikada otišli na koncert Filharmoni­je i pratili ga iz prvih redova, znaju da je ovaj instrument prijeko potreban našem najstarije­m orkestru. Čak i unutar japanske donacije kompletne muzičke opreme prije nekoliko godina nije bilo klavira, jer je ta investicij­a tako velika da nije mogao ući u projekat nabavke instrumena­ta.

Potpisivan­je ugovora o nabavci klavira direktor Sarajevske filharmoni­je završio je sloganom ‘’Slušaj drugačije’’, ističući kako je slogan osmišljen sa željom da se gleda, čita i da se o njemu razmišlja, jer kada bi svi slušali drugačije, “život i atmosfera ovdje bi bili mnogo ugodniji”, kazao je Tuce.

Iz Filharmoni­je najavljuju i koncert kojim će otvoriti Baščaršijs­ke noći, a koji je na programu sutra, u 20 sati, u Narodnom pozorištu. Uz maestru Samru Gulamović i solistu Isaka Haračića na violončelu, biće izvedene dvije simfonije S. Prokofjeva.

Sarajevo zaslužuje prvoklasnu Filharmoni­ju i prvoklasnu kulturnu infrastruk­turu, kaže premijer Forto

 ?? ?? Sjajna atmosfera
Sjajna atmosfera

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina