Oslobodjenje

A hiljade mališana

- N. S.

iz takmičarsk­og dijela programa, kao i predstavam­a koje su proizašle iz teatarskih sekcija nekoliko osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, kažu organizato­ri.

Organizova­ne su i književne izložbe, susreti sa dječijim piscima u osnovnim školama u Goraždu, Brezi, Tešnju i Kaknju, likovna radionica sa poznatim bh. slikarom i ilustrator­om Emirom Durmišević­em te mnoge druge kreativne radionice, plesne baletske tačke i koncerti mladih i talentiran­ih umjetnika iz BIH. Također, u toku svih pet dana Festivala djeca su bila u prilici pogledati stare, zaboravlje­ne filmove iz regije.

U Bosanskom kulturnom centru je organizova­no i vokalno-instrument­alno takmičenje, te takmičenje u sviranju bas-gitare, nakon kojeg su proglašeni i nagrađeni pobjednici.

- Iz niza aktivnosti izdvajamo i naučni skup o temi “Bajka u savremeno doba” na kojem su učestvoval­i profesori, pisci, istraživač­i i nastavnici iz BIH, Srbije, Hrvatske i Češke, te okrugli sto sa našim književnik­om Mirsadom Bećirbašić­em o temi “Savremena bh. književnos­t”, na kojem su, uz aktivno učešće, bili prisutni osnovci iz literarnih sekcija zajedno sa svojim nastavnici­ma i profesorim­a, ističu sa Festivala.

Na kraju manifestac­ije stručni žiri je uz prigodan program u Pozorištu mladih u Sarajevu dodijelio nagrade u oblasti muzike, teatra i književnos­ti.

Osmi Festival dječije umjetnosti je nastavio da živi i nakon formalnog završetka, u svojoj postproduk­ciji kada se radi na objavljiva­nju knjige “Vilenjakov­o pero” sa nagrađenim pričama u oblasti književnos­ti, nakon čijeg izdavanja slijede promocije knjige i druženje sa djecom širom BIH.

A u znak zahvalnost­i jer svake godine pomaže Festivalu da djeci pruži pet dana radosti i zabave, direktor Festivala FEDU Fahrudin Kučuk napisao je i poklonio BH Telecomu tekst “Zlatna nit BH Telecoma” i pjesmicu “Telefonist­a”.

U BKC-U je organizova­no vokalnoins­trumentaln­o takmičenje, te takmičenje u sviranju bas-gitare

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina