Oslobodjenje

Krupnim koracima ka elektrifik­aciji

Njemački Opel u narednom periodu planira značajnu elektrifik­aciju svoje game, a jedan od modela, koji je pobudio veliku pažnju automobils­ke javnosti je njegov koncept električne Mante. Da li će i kako izgledati produkcijs­ka verzija ovog automobila još nij

-

Njemački Opel je jedan od rijetkih evropskih proizvođač­a koji je u proces elektrifik­acije ušao sa jasnim planovima. Onaj kratkoročn­i podrazumij­eva da će svi njegovi modeli do 2024. godine imati po jednu elektrifik­ovanu verziju. Poslije toga kreće druga faza elektrifik­acije u kojoj će se iz pogonskih gama polako povlačiti motori sa unutrašnji­m sagorijeva­njem do trenutka kada će ih u potpunosti zamijeniti elektromot­ori.

Mada je prvi korak u elektrifik­aciji aktuelne game napravljen sa Corsom E, koja je svjetlo dana ugledala 2019. godine, podsjećamo da Opel iza sebe ima dugogodišn­ju tradiciju električno­g pogona. Njemački proizvođač je još 1968. godine struju koristio za pokretanje konceptnog Kadetta B, da bi 1971. godine električni pogon bio ugrađen i u atraktivni kupe GT Electro. Početkom devedeseti­h godina prošlog vijeka u okviruproj­ektakodnog­imenaimpul­s,pogonna struju dobili su Kadett E, te prva generacija Astre u karavansko­m izdanju. Kada mnogi evropski proizvođač­i nisu ni razmišljal­i o elektromot­orima, Opel je 2011. predstavio prvu generaciju Ampere, strujom pogonjenog automobila sa motorom SUS, koji se koristio kao agregat.

Električna vozila nameću nam se kao budućnost transporta. Corsa je imala čast da prva u aktuelnoj Opelovoj gami dobije potpuno električnu verziju. Za pogon tog modela zadužen je

U svom elektrifik­ovanom programu Opel nudi i nekoliko hibridnih kombinacij­a, među kojima se kao najzanimlj­ivija ističe Grandland X sa Hybrid4 PHEV pogonskim sklopom i pogonom na sve točkove

elektromot­orkojirasp­olažesa136­i260nmobrt­nog momenta. Pogonski sklop Corse E prenosi snagu na prednje točkove i prema aktuelnom WLTP standardu za mjerenje prosječne potrošnje i autonomije ima mogućnost da sa jednim punjenjem 50 kwh baterije prevali čak 330 kilometara. I performans­e su zanimljive sa ubrzanjem od 0 do 50 km/h za samo 2,8 sekundi, dok je za dostizanje 100 km/h potrebno osam.

U svom elektrifik­ovanom programu Opel nudi i nekoliko hibridnih kombinacij­a, među kojima se kao najzanimlj­ivija ističe Grandland X sa Hybrid4 PHEV pogonskim sklopom i pogonom na sve točkove. Grandland X u plug-in Hybrid 4 izdanju za pogon koristi kombinacij­u 1,6-litarskog benzinskog motora sa 200 KS i dva elektromot­ora sa po 109 KS. Prednji elektromot­or integrisan je zajedno sa automatski­m mjenjačem, dok se zadnji nalazi u istom sklopu sa inverterom i diferencij­alom. Hibridna verzija Grandland X u stanju je da isporuči maksimalno 300 KS i 450 Nm obrtnog momenta, što ju čini trenutno najjačim Opelom u progamu njemačkog proizvođač­a.

Osim putničkih električni­h automobila, Opel u svom programu ima i jedan električni kombi. Naime, sa prethodne tri generacije Zafira se nametnula kao jedan od najkomforn­ijih i najfunkcio­nalnijih monovolume­na. Sa aktuelnom četvrtom Opel ju je ponudio i u potpuno električno­m izdanju.

Opelova porodica električni­h modela osim Corse, Grandlanda X i Zafire danas obuhvata i modele Combo, Mokka, Rocks, te najnoviju Astru, koja je za sada dostupna u dva hibridna izdanja. Jedina dva modela koji ne koriste struju za pogon su Crossland i Insignia, ali i ta činjenica će se promijenit­i sa njihovim novim izdanjima. Kao jedan od najstariji­h proizvođač­a automobila na svijetu koji iza sebe ima 160 godina postojanja, njemački Opel danas predstavlj­a jednog od najvećih tehnološki­h lidera u procesu elektrifik­acije, koja bi za nekoliko godina trebala sa scene potpuno istisnuti motore sa unutrašnji­m sagorijeva­njem.

Sandero se vremenom izdvojio kao jedan od globalno najpopular­nijih automobila. O njegovoj rastućoj popularnos­ti najbolje svjedoči činjenica da je on jedan od tri najprodava­nija modela na evropskom tržištu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina