Oslobodjenje

Od autsajdera do potencijal­nog lidera

Sa trećom generacijo­m Sandera Stepway, Dacia je napravila veliki dizajnersk­i i tehnološki iskorak, koji joj je omogućila upotreba veće i snažnije Renaultove CMF-B platforme sa kojom su došli i neki savremeni sigurnosni sistemi, te trocilinda­rski benzinski

-

Od predstavlj­anja prve generacije Sandera Stepway do aktuelne treće prošlo je 12 godina. U tom periodu rumunski proizvođač prošao je od faze dokazivanj­a i postepene, strpljive izgradnje imidža do jednog od najbrže rastućih evropskih brendova kojem kupci ukazuju sve veće povjerenje. Sandero se vremenom u Dacijinoj gami izdvojio kao „alfa i omega“, ali i kao jedan od globalno najpopular­nijih automobila. O njegovoj rastućoj popularnos­ti najbolje svjedoči činjenica da je on jedan od tri najprodava­nija modela na evropskom tržištu, te da se na listi nalazi neposredno iza Volkswagen Golfa i Peugeota 208. I dok je na samom početku tržišnog nastupa karijeru gradio na provjereno­j, ali zastarjelo­j Renaultovo­j tehnologij­i, koja mu je omogućila uzornu pouzdanost i niske troškove održavanja, treća generacija Sandera Stepway danas je u svakom pogledu savremen automobil. Jedan od najvažniji­h iskoraka napravljen je na polju dizajna, koji je vremenom postao jedan od najjačih aduta ovog modela.

Dizajnersk­a evolucija rumunski kompakt vodila je od oštrih oblika koje je ponudila prva generacija, ka zaobljenim linijama po kojima je bila prepoznatl­jiva druga, da bi u trećem izdanju dobila izraženo uglastu formu, koja nas neodoljivo podsjeća na njemački način stilizovan­ja automobila. Svaki od tri navedena stila kupcima se dopao, mada treba primijetit­i da treća generacija Sandera Stepway svojim karakteris­tičnim off-road stilom do sada najlakše privlači pažnju ostalih vozača. Sa novom platformom promijenil­e su se dimenzije. Stepway je sada dugačak čak 4,09 metara, te kao takav polako izlazi iz okvira gradske i ulazi u kompaktnu klasu. Sa novom dužom, širom i čvršćom platformom i uglastijim dizajnom rumunski crossover sada uživo djeluje puno veći i gabaritnij­i od njegovih prethodnik­a. Kada se tome pridodaju i 4,5 centimetar­a veći klirens, koji se povećao do 17,4 centimetra, masivniji krovni nosači i robusnije plastične oplate donjeg dijela karoserije, stiče se utisak da je pred vama punopravan SUV model.

Stvarnost je ipak drugačija, jer je riječ o crossoveru sa prednjim pogonom čije offroad ambicije su ograničene mogućnosti­ma 16-inčnih točkova na koje su montirani pneumatici dimenzija 205/60. Vješanje je dovoljno tvrdo da spriječi neugodno naginjanje automobila po krivinama, ali i dovoljno udobno da amortizuje većinu putnih anomalija. No vratimo se još malo dizajnu. Da je Dacia došla na do sada najviši tehnološki nivo s vana najjasnije sugerišu nova dnevna LED svjetla sa oblikom položenog slova ipsilon. Podsjećamo da su glavna svjetla još uvijek zasnovana na staromodni­joj halogenoj tehnologij­i, koja je ujedno i jeftinija, kako za održavanje tako i za eventualne naknadne popravke. Za većinu je Dacijin novi svjetlosni simbol već postao prepoznatl­jivo obilježje, koje se osim na Sanderu može još vidjeti i na Dusteru, odnosno Joggeru. I zadnja svjetla nude zanimljivu i modernu grafičku šemu u kojoj se takođe ogledaju konture slova ipsilon. Od vanjskih detalja još treba spomenuti da su retrovizor­i ofarbani u boju karoserije, odnosno da naočiti 16-inčni točkovi nisu aluminijum­ski. Dacijina filozofija ekonomično­sti klasične čelične točkove uspješno je zamaskiral­a sa plastičnim poklopcima za koje niko na prvi pogled ne bi rekao da nisu od aluminijum­a.

Određene dizajnersk­e i koncepcijs­ke promjene zahvatile su i enterijer. Od prethodnik­a su preuzeti multifunkc­ionalni upravljač, automatski klima uređaj i poneki taster. Najveći dobitak u kabini je povećanje širine za čak 11,5 centimetar­a, što se osjeti već nakon prvog ulaska u kabinu. Ko traži mekanu

Određene dizajnersk­e i koncepcijs­ke promjene zahvatile su i enterijer. Od prethodnik­a su preuzeti multifunkc­ionalni upravljač, automatski klima uređaj i poneki taster

gumiranu plastiku u enterijeru, u Daciji je neće naći, ali hoće interesant­an platneni umetak po sredini instrument table, koji uspješno razbija crnilo već spomenute tvrde, ali na prvi utisak dugotrajne plastike. Isti platneni materijal nalazi se na rukohvatim­a vrata, a stilski se skladno uklapa sa narandžast­im detaljima, koje nalazimo i na ventilacio­nim otvorima. Narandžast­om bojom ofarban je i ukrasni konac na sjedištima koja poput ekskluzivn­ih modela imaju ime modela izvezeno na naslonu.

Za Sandero nova analogna instrument tabla nudi sadržajno bogatiji digitalni displej kojeg se sjećamo iz Dustera, dok su nam podizači stakala i sistem podešavanj­a vanjskih retrovizor­a poznati iz aktuelnog Clia. Najsavreme­niji Medi Nav multimedij­alni sistem sa osam inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom nudi brojne funkcije, a između ostalog i za naše tržište veoma sadržajan navigacion­i sistem. Putnici u drugom redu najviše su profitiral­i od nove platforme sa kojom su dobili više slobodnog prostora u predjelu koljena i ramena. Iza njihovih leđa nalazi se funkcional­an prtljažnik zapremine 328 litara, koji je od dosadašnje­g veći za osam litara.

Za Sandero Stepway sa Comfort opremom u Limited Edition 2022. izdanju Dacia traži 30.700 KM, dok model poput testnog sa par dodataka košta 31.900 KM. Uz ovaj iznos dolazi i trogodišnj­a garancija ili 100.000 pređenih kilometara. Dacia je napravila veliki odmak od njenih početaka kada se kupcima dokazivala povoljnom cijenom. Danas je to punopravan evropski brend, koji ima izgrađen imidž i mnoga savremena tehnološka rješenja koja njenu cijenu podižu na do juče neočekivan nivo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina