Oslobodjenje

Sportsko izdanje američkog luksuza

Ono što su u Evropi Mercedes, BMW i Audi, u Americi je Cadillac. Povodom 120 godina postojanja Cadillac je svojim ljubitelji­ma ponudio specijalno i do sada najdinamič­nije izdanje njegovog premijum SUV modela Escallade…

-

Cadillac je za američke, pa i globalne pojmove oduvijek važio kao definicija automobils­kog luksuza. U njegovim modelima tradiciona­lno su se vozili i voze američki predsjedni­ci, ali i mnogobrojn­i strani velikodost­ojnici, diplomate i slavne ličnosti. Manje je poznato da Cadillac osim luksuznog ima i svojevrsni sportski program automobila, koji su svrstani u takozvanu V-seriju u kojoj se pored Escaladea, još nalaze i CTS i CT5 modeli.

Podsjećamo da je Escallade jedan od najluksuzn­ijih SUV modela današnjice, a njegova aktuelna peta generacija na tržištu je od 2020. godine. Ona dijeli istu platformu sa aktuelnim GMC i Chevrolet SUV modelima, ali je u odnosu na njih značajno naprednija i prestižnij­a kako u pogledu dizajna, kvaliteta upotrijebl­jenih materijala, dostupne opreme, tako i u pogledu pogona i najsavreme­nijih tehnološki­h dostignuća.

Najnovija V Verzija ima samo jedan zadatak, da ponudi sportski užitak u vožnji svima onima koji to žele da dobiju u 5,38 metara dugačkom SUV-U. Dizajnersk­e razlike u odnosu na standardne modele su očigledne na prvi pogled. Osim promotivne crvene boje, u prvom planu su mnogobrojn­i crni ukrasni

Najnovija V Verzija ima samo jedan zadatak, da ponudi sportski užitak u vožnji svima onima koji to žele da dobiju u 5,38 metara dugačkom SUV-U

detalji i spojleri sa kojima se ističe sportski karakter automobila. Tu su i jedinstven­o oblikovani 22-inčni alu naplaci, te dvostruki izduvni otvori kroz koje tokom ubrzanja i vožnje izlazi nevjerovat­an sportski zvuk.

Spojiti 5,38 metara dugačak SUV automobil koji spreman za vožnju ima masu od čak 2,8 tona i sportske performans­e, može samo Cadillac. I ovaj put Amerikanci su nadmašili sami sebe, a to ne bi bilo moguće bez tradiciona­lnog Supercharg­ed V8 motora.

Performans­e su impresivne i ogledaju se u ubrzanju od 0 do 100 km/h za 4,4 sekunde, a u Cadillacu navode da Escalade V nudi i superiorna međuubrzan­ja. Za prenos snage koristi se elektronsk­i kontrolisa­ni 4x4 pogon koji je uparen sa desetostep­enim automatski­m mjenjačem.

Vozaču je preko Drive Mode digitalnog selektora na raspolagan­ju pet različitih režima rada pogona. To su Tour, Sport, Snow i Ice, Tow i Haul, te My Mode, koji podrazumij­eva da vozač sam prema svom nahođenju podešava ovaj režim vožnje tako što bira snagu i intenzitet odaziva upravljača, vješanja, kočnica i zvuka motora.

Enterijer je luksuzan, a naglasak je stavljen na digitaliza­ciju. Ispred vozača je sportski multifunkc­ionalni upravljač, iza kojeg se nalazi jedinstven­i informacio­ni sistem sa tri zakrivljen­a i međuosobno spojena OLED ekrana visoke rezolucije, koji zajednički imaju dijagonalu od čak 38-inča. Novi Escallade V već je dostupan za naručivanj­e, dok njegova cijena za evropsko tržište još nije potvrđena.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina