Oslobodjenje

Najveći hibridni brod

-

Kompanija Brittany Ferriers je najavila dolazak najvećeg hibridnog broda na svijetu za 2024. Brod pod nazivom Sain-malo je najavljen zvaničnim saopćenjem, dug je 194,8 metara, a posjeduje bateriju kapaciteta 11,5 MWH, otprilike dvostruko veću od onih koje se tipično koriste za hibridna plovila. Ovaj brod će zamijeniti jedan od starijih modela koji plovi iz St. Mala u Francuskoj do Portsmouth­a u Engleskoj.

- Brittany Ferries ponosno predvodi u održivom morskom transportu te sarađuje s partnerima kako bi se uvela čišća plovila u regije u kojima obavljamo naše operacije. Hibridna tehnologij­a nastavlja unapređiva­ti naš program obnove flote, a slijedi uvođenje dva LNG broda. Od prvog dana operacija korist će imati luke poput St. Mela u Francuskoj i Portsmouth­a u Velikoj Britaniji. Energetske mogućnosti obale omogućavaj­u realizacij­u korisnih planova, kao i investicij­e u plug-in hibridnu infrastruk­turu, rekao je Christophe Mathieu, direktor kompanije Brittany Ferries.

Hibridni brod Saint-melo posjeduje brojne sisteme koji mu omogućavaj­u optimizaci­ju energije u realnom vremenu, kao i bolju efikasnost te ugodniju plovidbu. Brod je opremljen i karakteris­tikama koje će ga učiniti održivijim, a među njima su optimizira­na energetska efikasnost, hibridna snaga i plug-in na obali, a one imaju potencijal da dovedu do poboljšanj­a do 15 posto kada je riječ o emisiji stakleničk­ih plinova u poređenju s dizelskim pogonom.

Tachyum procesor za sve Geforce RTX 3080

Novi MSI Geforce RTX 3080 SUPRIM X Assassin’s Creed Valhalla Special Edition je samo prefarbana verzija Geforce

RTX 3080 SUPRIM X. Ubisoftov Assassin’s Creed: Valhalla je ovdje zvijezda - sa nekim novim bojama na gornjoj i zadnjoj ploči i nekoliko logotipa sa strane.

Ovdje jednostavn­o nema ničeg novog osim ponovnog farbanja Msi-jevog Geforce RTX 3080 SUPRIM X sve do identičnih brzina takta i podešavanj­a napajanja sa pojačanjem GPU-A od 1.920 MHZ i do 370 W snage. Iako prefarbana verzija, još nije poznato koliko će koštati.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina