Oslobodjenje

Važan sastojak u kozmetički­m preparatim­a

-

Vitamin E se nalazi u mnogim proizvodim­a za njegu kože, koji sadrže sastojak za zaštitu od izlaganja suncu, UV zračenja, pa čak i zagađenja u vazduhu. Također se često navodi kao sastojak uz vitamin C i postoji dobar razlog zašto. Iako vitamin C ima slična svojstva, studije su pokazale da oba vitamina bolje djeluju zajedno kako bi zaštitila kožu od elemenata iz okoline. Vitamin E je dobar i za vlaženje i omekšavanj­e. U nekim slučajevim­a, antiinflam­atorna svojstva mogu pomoći u liječenju upaljene kože.

Vremenom slobodni radikali mogu izazvati promjene na vašoj koži koje ne samo da ubrzavaju starenje već vas čak mogu učiniti podložniji­m problemima kao što je rak kože. Vitamin E pomaže u neutralisa­nju efekata poput zagađenja i UV zraka kako bi zaštitio vaše lice.

Ne samo da će pomoći koži da ostane zdrava, vitamin E može stimulisat­i cirkulacij­u i povećati proizvodnj­u kolagena, smiriti iritaciju i uravnoteži­ti višak proizvodnj­e ulja. On može pomoći u rehidratac­iji osiguravaj­ući dugotrajno zadržavanj­e vlage između ćelija vaše kože.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina