Oslobodjenje

Cavendish ostao bez prilike

Britanski biciklist neće nastupiti na ovogodišnj­em Tour de Franceu, odluka je njegovog tima

-

Britanski biciklist, 37-godišnji Mark Cavendish neće na ovogodišnj­em Tour de Franceu dobiti priliku osamiti se na vrhu poretka vozača s najviše etapnih pobjeda na najvećoj svjetskoj biciklisti­čkoj utrci.

Cavendish je tokom prošlogodi­šnjeg Toura ostvario četiri etapne pobjede, čime se izjednačio s najvećim biciklisto­m svih vremena, Belgijance­m Eddyjem Merckxom, obojica imaju po 34 etapna slavlja na Touru, te se nadao kako će ove godine dobiti priliku izbiti sam na vrh, ali vodstvo njegovog tima Quickstepa­lpha Vinyl nije ga uvrstilo među osam svojih predstavni­ka za ovogodišnj­e izdanje koje počinje prekosutra u Kopenhagen­u.

Umjesto Cavendisha, tim Quickstepa će se u sprintersk­im etapama uzdati u Nizozemca Fabija Jakobsena, koji će debitirati na Touru. Jakobsen je ove godine već ostvario 10 pobjeda.

Cavendishu nije pomoglo ni osvajanje naslova prvaka Velike Britanije proteklog vikenda, a priliku za nastup na Touru nije dobio ni novi prvak Francuske Florian Senechal, kao ni aktualni svjetski prvak Julian Alaphilipp­e, obojica članovi Quickstepa.

 ?? ?? Ima ukupno po 34 etapna slavlja na Touru
Ima ukupno po 34 etapna slavlja na Touru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina