Oslobodjenje

NATO podrška našoj zemlji

Čelnici država i vlada članica NATO-A odobrili su u Madridu novi Strateški koncept Saveza i podršku BIH, Gruziji i Moldaviji

- Piše: Edin Barimac

NATO je i zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže Savezu, dok će Rusiju formalno tretirati kao “najznačajn­iju i najdirektn­iju prijetnju sigurnosti saveznika”. U usvojenoj deklaracij­i službeno je potvrđena i podrška partnerski­m zemljama, uključujuć­i i Bosnu i Hercegovin­u.

- U svjetlu promijenje­nog sigurnosno­g okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođen­e političke i praktične podrške partnerima, uključujuć­i BIH, Gruziju i Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integritet­a i otpornosti, razvoju sposobnost­i i održavanju njihove političke nezavisnos­ti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga, navodi se u 17. tački Deklaracij­e.

- Podrška naših saveznika od vitalnog je značaja za budućnost ne samo naše države nego i cijele regije, navela je ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina