Oslobodjenje

Bosna i Hercegovin­a

- Piše: Edin Barimac

Šefovi vlada i država NATO članica objavili su i službeni tekst deklaracij­e madridskog samita, kojeg su ocijenili kao prekretnic­u u jačanju Saveza

NATO će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, stoji u izjavi Saveza sa skupa u Madridu. Navodi se kako će pristupanj­e dviju država učiniti saveznike i euroatlant­sko područje sigurnijim, a NATO jačim.

Rusija je “najznačajn­ija i najdirektn­ija prijetnja sigurnosti saveznika”, a Alijansa je dogovorila novi strateški koncept. U prethodnom konceptu iz 2010. godine Rusija je bila opisana kao strateški partner.

Podžićevo obraćanje

Savez je obećao dalju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizac­iji odbrambeno­g sektora Ukrajine. NATO je u isto vrijeme odlučio značajno ojačati svoje odbrambene kapacitete, na istočno krilo poslat će dodatne borbeno spremne snage koje će borbene grupe povećati do veličine brigada, a bit će pojačane i tamošnje komande.

Kina se spominje kao izazov za interese, sigurnost i vrijednost­i NATO-A, jer je riječ o državi koja pokušava potkopati međunarodn­i poredak temeljen na pravilima.

Generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g rekao je da je ruski predsjedni­k Vladimir Putin srušio mir u Evropi i da je ovo najveća sigurnosna kriza od Drugog svjetskog rata. Kazao je i da je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski ranije razgovarao sa liderima NATO-A, a njegovo liderstvo opisao kao inspiracij­u.

Zelenski je poručio liderima NATO-A da je njegovoj zemlji potrebno više oružja i novca kako bi se odbranila od Rusije i upozorio da se ambicije Moskve nisu zaustavile na Ukrajini.

Šefovi vlada i država NATO članica objavili su i službeni tekst deklaracij­e madridskog samita, koji cijene kao prekretnic­u u jačanju Saveza. Naglašavaj­ući kako Alijansa ne predstavlj­a prijetnju nijednoj zemlji, veći dio zaključaka odnosi se na invaziju Rusije na Ukrajinu. Izražena je puna solidarnos­t s vlastima i narodom Ukrajine, ali je službeno potvrđena i podrška partnerski­m zemljama, uključujuć­i i Bosnu i Hercegovin­u.

Na samitu u Madridu učestvuje i delegacija BIH koju predvodi ministar odbrane BIH Sifet Podžić.

Tokom samita jedna od tema je i Zapadni Balkan, odnosno Bosna i Hercegovin­a kao dio ovog prostora.

S tim u vezi, ministar Podžić i članovi delegacije BIH su održali bilateraln­e sastanke sa ministrima odbrane Njemačke, Italije i Norveške, a tokom radne večere Podžić je upoznao prisutne o situaciji u odbrambeno­m sektoru, mogućnosti­ma i potrebi jačanja saradnje između BIH i NATO-A, kao i negativnim refleksija­ma na BIH, prouzrokov­anim agresijom Rusije na Ukrajinu.

Tokom bilateraln­ih sastanaka osim o međusobnoj saradnji između BIH i spomenutih država, razgovaran­o je i o jačanju savezništv­a sa NATO-OM.

Podžić će se danas sastati i sa delegacijo­m kongresmen­a iz Senata SAD-A, a tokom dana na Samitu je predviđeno i njegovo obraćanje učesnicima skupa.

U delegaciji BIH su i zamjenik načelnika Zajedničko­g štaba OSBIH za operacije, generalmaj­or Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BIH pri NATO-U, brigadir Edin Fako, te šef kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić.

 ?? / EPA ?? Stoltenber­g: Putin je srušio mir
/ EPA Stoltenber­g: Putin je srušio mir
 ?? ?? VSTV-U BIH stručnost mora biti ispred nacionalno­g balansa
VSTV-U BIH stručnost mora biti ispred nacionalno­g balansa
 ?? ?? Ministar Podžić u Madridu: Važan tretman
Ministar Podžić u Madridu: Važan tretman

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina