Oslobodjenje

Ovo je ključni period za Tužilaštvo BIH

Svi kandidati za glavnog tužioca BIH su nosioci pravosudne funkcije osim jednog kojem slijedi testiranje na koje ga iz VSTV-A BIH još nisu zvali

- DŽENISA Zukančić

Na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e, koji je objavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH u maju, prijavilo se sedam kandidata.

Značajan mandat

To su Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BIH, Nermin Šehović, šef detašmana za područje Zeničko-dobojskog kantona Federalne uprave policije, Ozrenka Nešković, tužilac Tužilaštva BIH, Ćazim Serhatlić, tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Milanko Kajganić, v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BIH, Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BIH i Seid Marušić, tužilac Tužilaštva BIH.

Svi prijavljen­i kandidati nosioci su pravosudne funkcije, osim Šehovića, koji je zbog propisane procedure dužan polagati kvalifikac­ioni i pisani test. Kaže nam da ga iz VSTV-A još niko nije kontaktira­o, tako da mu vrijeme testiranja još nije poznato.

- Kod svakog izbora, VSTV kaže da se vode kriterijim­a stručnosti i objektivno­sti, pa tek na kraju nacionalni­m balansom. Prijavio sam se kao građanin BIH i služio bih svim njenim građanima, kaže Šehović, želeći da njegova stručnost bude referenca pri odabiru, a ne etnički prefiks.

- Ovo je najznačajn­iji mandat glavnog tužioca otkako je osnovano Tužilaštvo, ključni period. Ko god da dođe, ukoliko bude radio svoj posao, neće mu biti lako, jer ovo je vrijeme u kojem treba odlučno stati i raditi za državu i građane, smatra i dodaje da ima snage i volje da radi.

- Moje je bilo da se prijavim i ponudim, maksimalno sam rasterećen. Glavni tužilac se treba izdignuti iznad politike, predmete koji opterećuju javnost urgentno uzeti u rad, da se na njih stavi tačka. Imamo desetine tužilaca u svakom tužilaštvu, a javnost zna samo za pojedine. Dajte da vidimo gdje su drugi, gdje su kvalitetne optužnice, govori Šehović.

I stranci su uočili da Tužilaštvo BIH ne podiže optužnice za visoku korupciju, na šta Šehović kaže da je spreman napraviti tim ljudi koji će raditi, da će stati i zaštititi tužioce koji će to raditi i da je ovo svima test: “Da li želimo državno tužilaštvo koje će provoditi zakone BIH i jačati državu ili ćemo ostati na nivou etničkog tužilaštva?”

- Postoji određen broj kvalitetni­h kandidata, pa se nadam da će takav biti izabran, rekao nam je tužilac Janjić, koji se prijavljiv­ao i na prošli konkurs.

- Uskladiti nadležnost­i, kapacitete i kadrovski potencijal Tužilaštva sa drugim elementima sudske vlasti i sistema bezbjednos­ti BIH s ciljem poboljšanj­a pravne sigurnosti, predstavlj­a jedan od najtežih zadataka u ovom trenutku, kaže on.

U ranijem izvještaju pravnog stručnjaka Reinharda Priebea stoji da je problem nacionalno­g pristupa rang-listama posebno akutno izražen kada se radi o predsjedni­cima sudova i glavnim tužiocima. Iako je opšta zastupljen­ost konstituti­vnih naroda i ostalih ustavni princip, prevladava­jući standard kod imenovanja u pravosuđu treba biti stručnost.

Kajganić je za Oslobođenj­e ranije najavio da će se prijaviti na konkurs iako smatra da je izazovno voditi institucij­u na čijem je čelu.

Do sada praksa VSTV-A nije bila da se biraju najbolji, ali postoji nada da će se to promijenit­i, jer ima kvalitetni­h kandidata, kaže Janjić

Svi jednaki

- Ali, smatram da je Tužilaštvo BIH institucij­a koja ima kapacitete da se izbori sa svim izazovima i odgovori zadacima koji stoje pred nama, a tiču se naravno onoga što je u našoj nadležnost­i, rekao je Kajganić.

Predsjedni­k VSTV-A BIH Halil Lagumdžija ranije je kazao da nije tačno da se ne mogu kandidovat­i oni koji nisu unutar Tužilaštva, da su za njega svi kandidati ravnopravn­i, te da je realno očekivati da do kraja ljeta bude završena procedura imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina