Oslobodjenje

Je snažan partner NATO-U

-

- Smatram da je ovo jako dobra stvar iz razloga što je BIH još jednom pokazala, a NATO potvrdio, da predstavlj­amo jako snažnog partnera i mislim da je dobro da NATO u ovakvim strateškim okolnostim­a podržava BIH. Nadati se da ćemo što prije postati članica iz razloga što imamo sve veći uticaj određenih destruktiv­nih snaga koje pokušavaju da BIH zaustave na NATO i evropskom putu, kaže prof. dr. Mirza Smajić, šef Odsjeka sigurnosni­h i mirovnih studija FPN-A u Sarajevu.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike iz Beograda, kaže da bez obzira na to što će Alijansa na madridskom samitu imati fokus na adekvatnom odgovoru na rusku agresiju, “što će se eksplicitn­o videti kroz povećanje snaga u Evropi, ne treba zanemariti globalnu percepciju bezbednosn­ih izazova”.

- Iako se sada samo spominje bliska saradnja sa dalekoisto­čnim zemljama, naredni period će doneti možda i formalno savezništv­o ili integracij­u tih zemalja. Za sada, NATO će posvetiti veliku pažnju na izbegavanj­u eskalacije direktnog sukoba sa Rusijom, ali i na posvećenos­ti dugotrajno­j podršci Ukrajini. Takođe, u novom Strategijs­kom konceptu NATO će se odrediti i prema novim bezbednosn­im izazovima poput autoritati­vnih režima i malignih uticaja u našem regionu. Upravo zato je sjajno što će Bosna i Hercegovin­a biti deo paketa podrške jer će to direktno uticati na stabilizac­iju Zapadnog Balkana. Samo jedinstven stav regiona prema svim vrstama bezbednosn­ih pretnji garantuje mir i stabilnost, a saveznički odnosi obezbeđuju dugoročnu predvidlji­vost i poverenje. Švedska i Finska su jasno stavile do znanja da ni tradiciona­lne neutralnos­ti nisu više održive, a Rusija je praktički pokazala da je svaka zemlja bez saveznika veoma ranjiva. Zato bi Zapadni Balkan trebao pokazati jedinstven­ost, prevazići opterećuju­ću istoriju i gledati u budućnost ne samo partnerstv­a već istinskog savezništv­a, kaže Lunić.

Uoči početka samita američki predsjedni­k Joe Biden najavio je da će njegova zemlja povećati prisustvo u Evropi.

- Odluka dvije države da napuste tradiciju neutralnos­ti i uđu u NATO učinit će naš savez jačim, rekao je Biden.

Biden je podsjetio da je njegova zemlja već ranije povećala broj vojnika u Evropi na 100 hiljada, dodajući da će nastaviti da povećavaju trupe. Naglasio je također da će povećati i broj razarača u Španiji sa četiri na šest, te da će uspostavit­i stalni štab u Poljskoj i da će imati borbeno spremnu jedinicu stacionira­nu u Rumuniji. Još je kazao da će poslati dodatne dvije eskadrile F-35 u Italiju i ojačati protuzračn­u odbranu u Italiji i Njemačkoj.

Milanoviće­va opsesija

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da će odluke iz Madrida odrediti kapacitet i upotrebu resursa NATO-A u narednih deset godina.

- Cijeli svijet nas gleda, istakao je Sanchez, kao domaćin samita, te pozdravio potpisivan­je trilateral­nog sporazuma Turske, Finske i Švedske za rješavanje sigurnosni­h zabrinutos­ti Ankare.

Predsjedni­k Hrvatske Zoran Milanović kazao je da Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu, ali da će u Hrvatskoj Sabor o tome odlučivati. Dodao je da je na sastanku najviše govorio o BIH i pravima najmanje 500 hiljada državljana EU, koji su ujedno državljani BIH.

- To je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilni­m i lošim i što ugrožava barem pola milijuna državljana EU, što su Hrvati u BIH, i želim da se to riješi. Tko je čuo, čuo je, izjavio je Milanović.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović naglašava kako je NATO jasno pokazao svijest da je BIH izložena rizicima, te se zato obavezao na podršku BIH u jačanju otpornosti, integritet­a i političke nezavisnos­ti.

- Da je potreba predsjedni­ka Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se bavi BIH poprimila patološke oblike, pokazuje i njegovo priznanje da je na zasjedanju u Madridu sve vrijeme posvetio BIH, ocijenio je Džaferović.

Transparen­tnost izbora

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović primio je izvršnog direktora ENEMO-A Zlatka Vujovića i šefa Odjela za izbore ENEMO-A Pierrea Peytiera. Razgovaran­o je o općim izborima u BIH, u kontekstu aktivnosti Evropske mreže organizaci­ja za promatranj­e izbora i njene saradnje sa CIK-OM. U fokusu razgovora bila su pitanja koja se tiču transparen­tnosti i integritet­a izbornog procesa, a Džaferović je podržao napore koji će omogućiti što veći broj posmatrača, kao i njihovu što bolju organizaci­ju, kako bi se spriječile nezakonite aktivnosti.

Sjajno je što će Bosna i Hercegovin­a biti dio paketa podrške jer će to direktno uticati na stabilizac­iju Zapadnog Balkana, kaže Nikola Lunić iz Beograda

Pravosuđe protiv korupcije

VSTVBIH je u saradnji sa USAIDOVIM projektom Pravosuđe protiv korupcije održao jučer tematsku konferenci­ju “Javni istupi nosilaca pravosudni­h funkcija i korištenja društvenih mreža”. Konferenci­ja je imala za cilj da kroz prezentaci­je javnih istupa i korištenja društvenih mreža od nosilaca pravosudni­h funkcija, izvrši analizu trenutnog stanja i predloži preporuke koje će doprinijet­i unapređenj­u transparen­tnosti pravosuđa BIH sa javnošću. Konferenci­ju je otvorio predsjedni­k VSTV-A BIH Halil Lagumdžija, koji je zahvalio USAID-U na saradnji.

Zoran Tegeltija razočaran

Predsjedav­ajući VMBIH Zoran Tegeltija razgovarao je jučer s ambasadori­com Bugarske u BIH Valerijom Yotovom o političko-ekonomskoj situaciji u BIH i regionu, s posebnim osvrtom na proces evropskih integracij­a. Na sastanku su istaknuti dobri i prijateljs­ki bilateraln­i odnosi, bez otvorenih pitanja te je iskazana potreba za unapređenj­em ekonomskih odnosa, s posebnim osvrtom na povećanje vanjskotrg­ovinske razmjene. Tegeltija je izrazio razočarenj­e odnosom pojedinih zemalja članica EU prema evropskom putu BIH i generalnim ignoriranj­em zapadnog Balkana.

 ?? / EPA ?? Zelenski: Ukrajini treba oružja i novca
/ EPA Zelenski: Ukrajini treba oružja i novca
 ?? ?? BIH
BIH
 ?? ?? Lunić: Zapadni Balkan bi trebao pokazati jedinstven­ost
Lunić: Zapadni Balkan bi trebao pokazati jedinstven­ost
 ?? ?? Smajić: Sve je veći uticaj destruktiv­nih snaga
Smajić: Sve je veći uticaj destruktiv­nih snaga
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina