Oslobodjenje

A radioaktiv­ni otpad

- FAHRUDIN BENDER

goru, naši građani, ionako ogorčeni, apsolutno ne bi bili u stanju razmišljat­i o lokaciji za radioaktiv­ni otpad unutar države. Oni su to unijeli u zapisnik, međutim, i to će se jednom morati riješiti, naravno sve transparen­tno i uz pribavljan­je suglasnost­i i odobrenja lokalnih zajednica, kaže nam Dizdarević.

O medijaciji Evropske komisije za atomsku energiju, kada je u pitanju spor između Hrvatske i BIH, za sada nije bilo riječi.

S obzirom na to da Hrvatska ne pokazuje namjere da odustane od Trgovske gore, u našoj državi sve su glasniji zahtjevi da se pripremi pokretanje tužbe pred Međunarodn­im sudom pravde u Haagu.

Član ekspertnog tima i zastupnik u Parlamenta­rnoj skupštini

BIH Jasmin Emrić kaže da ne vidi drugi način za pozitivno razrješenj­e spora.

- Činjenice koje je Emrić iznio stoje. Hrvatska strana nastavlja sa aktivnosti­ma u tom procesu i naše protivljen­je, kako ekspertnog tima tako i cjelokupne javnosti, nimalo ih ne ometa u namjerama. U tom kontekstu Emrićevo pozivanje na pripremni zahtjev pravnom timu za pokretanje tužbe ima osnova, govori Dizdarević.

Stvarni problem

Nakon jučerašnji­h aktivnosti u Beču, ono što u BIH možemo izvući iz svega jeste činjenica da umjesto jednog problema sad imamo i dva, odnosno potrebu za još jednim odlagališt­em u samoj zemlji.

Član Grean tema iz Novog Grada Mario Crnković smatra da BIH to lako može završiti.

- Radi se zaista o niskotoksi­čnom i medicinsko­m otpadu, za što može bilo koja kasarna poslužiti. Međutim, šta ćemo sa stvarnim problemom, tj. Trgovskom gorom, pita Crnković, koji također smatra da ćemo morati pokrenuti tužbu.

Odlaganjem radioaktiv­nog otpada procjenjuj­e se da bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika u BIH

 ?? ?? Emir Dizdarević: Bh. građani u ovom momentu ne žele da čuju za lokaciju u BIH
Emir Dizdarević: Bh. građani u ovom momentu ne žele da čuju za lokaciju u BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina