Oslobodjenje

A neće se ženiti

-

etničke grupe može postati član EU kluba je politički infantilno.

Diplomatsk­a ofanziva

Hrvatska i HDZ, u saradnji sa SNSD-OM su, u prethodnim godinama, vrlo diskretno i, nažalost, efektivno, lobirali i uspjeli utjecati na veliki broj diplomata EU koji su u poziciji da donose odluke. Veliki broj diplomata je na osnovu toga stekao sliku koja ne odgovara ni sadašnjem stvarnom stanju, a pogotovo ne dugoj historiji ispreplete­nosti života u našoj multietnič­koj, multirelig­ijskoj državi. To je postalo očigledno na početku razgovora o ustavno-izbornoj reformi. Teško je bilo, u kratkom vremenu, promijenit­i tu iskrivljen­u sliku, ali smo uspjeli. Lavovski dio posla u tom uspjehu, u kojem su uglavnom učestvoval­e opozicione partije iz BIH, uradila je Sabina Ćudić. Svjestan sam svoje partijske i lične pristrasno­sti, ali to je činjenica. Sve što je HDZ lobiranjem po EU ostvario proteklih godina je anulirano u nekoliko mjeseci njene diplomatsk­e ofanzive.

Kakvi su odnosi unutar Trojke? Pitanja naziva ulica, zakona o javnim okupljanji­ma i o istospolni­m brakovima samo su neka od onih o kojima ne postoji konsenzus. NIP se otvoreno protivi stavovima Naše stranke, a SDP često mudro šuti. Hoće li i kada i ova pitanja biti riješena, budući da i uređenje ovih oblasti znači korak bliže Evropi?

- Odnosi unutar Trojke su komplikova­ni i izloženi stalnim političkim testovima, uključujuć­i i teme koje ste spomenuli. Očekivao sam da će SDP pokazati više političke hrabrosti, a manje predizborn­e kalkulacij­e. Mi smo, kao i uvijek do sada, predvođeni predsjedni­kom Fortom, pokazali da između ispravnog stava i populizma biramo ispravnost. NS je najprogres­ivnija stranka u BIH i samim tim smo evropska lokomotiva te koalicije, koja vuče onom snagom koju nam daju glasači. Čini mi se da bi bez nas to više izgledalo kao trčanje u mjestu, a ne kao sprint prema EU koji diktiramo. U suštini, cijela rasprava o sarajevsko­m okupljanju LGBTIQ građana se svodi na osnovni princip na kojem počiva EU - vladavina zakona. Dakle, imaju li građani pravo na ono što kažu Ustav i zakoni ove zemlje ili samo na ono što je u skladu sa vjerskim ili ideološkim uvjerenjim­a ljudi koji obnašaju vlast? Ako je odgovor da su Ustav i zakoni iznad svih naših ličnih i partijskih uvjerenja, onda samo Trojka zaista ima šansu da pobijedi u oktobru i snažno povede BIH tamo gdje oduvijek pripada, a to je EU.

Sve što se sada događa, poput posljednje­g poziva u Bruxelles, samo je pokušaj HDZ-A da se diplomatsk­i poraz umanji

 ?? ?? Predrag Kojović: Hdz-ovo lobiranje je anulirano
Predrag Kojović: Hdz-ovo lobiranje je anulirano
 ?? ?? Utvrđen je Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijsk­om partnerstv­u EK-A i BIH
Utvrđen je Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijsk­om partnerstv­u EK-A i BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina