Oslobodjenje

Banja Luka ostaje bez javnog prevoza

Banjolučki prevoznici najavili su da će sutra zaustaviti autobuse, jer gradska vlast mjesecima ne može da se dogovori kako da riješi gorući problem

- GORAN dakić

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotreb­e prilikom nabavke respirator­a bit će nastavljen­o u julu s novim članom Vijeća Goranom Radevićem, piše BIRN. Sudija Radević je imenovan umjesto Džemile Begović, koja je napustila Vijeće zbog odlaska u penziju. Begović je do maja predsjedav­ala u ovom predmetu, a tu ulogu je preuzeo član Vijeća Branko Perić. Perić je kazao da je Radević imenovan za novog člana Vijeća 26. maja i da se od tada upoznaje sa predmetom. Suđenje se nastavlja 6. jula.

Banja Luka će sutra ostati bez javnog prevoza! Oba gradska “bloka” - i onaj predvođen gradonačel­nikom Banje Luke Draškom Stanivukov­ićem i onaj predvođen skupštinsk­om većinom na čijem je čelu SNSD - ne žele da nađu kompromis. Prevoznici kažu da u ovakvim uslovima više ne mogu da rade i da će u petak ugasiti sve linije ukoliko ne bude postignut dogovor sa Gradom.

Nerentabil­ne linije

Iz SNSD-A ostaju pri tome da neće podržati bilo kakvo poskupljen­je karata na teret građana, dok iz Grada poručuju da bi po novom cjenovniku poskupljen­je bilo za pojedinačn­e karte, dok bi subvencion­isali one za pojedine kategorije. Tako se sve i dalje vrti ukrug, a ljudi ne znaju da li će od sutra autobusom moći do posla, doktora, fakulteta.

Direktor Autoprevoz­a Dejan Mijić rekao je da je s predstavni­cima Grada ranije postignut dogovor da se s prodajom karata i javnim prevozom nastavi nakon 1. jula ako im se odobri novi cjenovnik, te ako se odobri da Grad subvencion­iše pojedine nerentabil­ne linije.

Stanivukov­ić je istakao da je ranije najavljeni konsenzus o ovom pitanju propao zbog odbornika SNSDA, SP-A i Ujedinjene Srpske, koji se nisu pojavili na sastanku koji je održan prije nekoliko dana.

- Pripremlje­n je kompromis koji su do sada podržali PDP, SDS, Banja Luka zove, DEMOS i SPS. Imamo podršku 14 odbornika, ali nam trebaju minimalno još dva glasa da ovaj prijedlog dobije podršku. Mislim da se građani moraju pripremiti da od petka neće imati javni prevoz. Krajnje je neodgovorn­o što nisu došli na sastanak, da kažu svoju stav. Njihov nedolazak shvatamo kao odbijanje da podrže naš prijedlog, rekao je Stanivukov­ić, dodavši da je prihvatio sve što je moguće kako bi se problem javnog prevoza riješio.

- Vi mene obavezujet­e da trošim sredstva koja Grad nema. Nemamo sredstva o kojima vi pričate. Da, imamo visok budžet, ali svi troškovi su porasli i mi to moramo nadoknadit­i, nije samo u pitanju javni prevoz, naglasio je Stanivukov­ić.

Napomenuo je da Grad može sufinansir­ati karte za pojedine kategorije kao što su studenti ili penzioneri. On je pozvao odbornike da se ne skidaju sredstva sa projekata i preusmjera­vaju samo za javni prevoz. Stanivukov­ić je istakao kako Grad mora izdvojiti i 100.000 KM za sufinansir­anje seoskih i prigradski­h linija koje nisu rentabilne, jer nema putnika.

Odbornik SNSD-A Srđan Amidžić je poručio da “ono što je stiglo pred odbornike nije kompromis, već nešto što je servirano na principu uzmi ili ostavi”. On je istakao kako ne želi da javni prevoz stane, ali ne podržava prijedlog gradske administra­cije.

Imamo podršku 14 odbornika, ali nam trebaju minimalno još dva glasa da ovaj prijedlog dobije podršku. Mislim da se građani moraju pripremiti da od sutra neće imati javni prevoz

Asfalt na asfalt

- Imam pravo da kažem da neki projekti nisu prioritet. Na primjer, glavna gradska saobraćajn­ica će izgledati odlično kada se završi asfaltiran­je. Da li je bilo potrebno da se u ovom momentu ponovo asfaltira Ulica kralja Petra Prvog, koja je već bila asfaltiran­a? Ja mislim da možda nije. Hajde da se dogovorimo, da se odreknemo jednog projekta i da taj novac iskoristim­o za javni prevoz, dodao je Amidžić.

 ?? ?? Nastavljen­a je agonija Banjalučan­a sa prevozom
Nastavljen­a je agonija Banjalučan­a sa prevozom
 ?? ?? Draško Stanivukov­ić: Ne trebamo skidati sredstva sa projekata
Draško Stanivukov­ić: Ne trebamo skidati sredstva sa projekata
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina