Oslobodjenje

Vjerski i državni propisi su istovjetni

U prvoj dekadi jula, jednoj od najtopliji­h u godini, muslimani će širom Bosne i Hercegovin­e, ali i u mnogim zemljama svijeta, obaviti vjerski čin klanja kurbana

- MIRZA dajić

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, u saradnji sa Agencijom za certificir­anje halal kvaliteta BIH i Rijasetom Islamske zajednice BIH, posljednji­h godina ukazuje na potrebu podjednako­g pridržavan­ja zdravstven­ih i higijenski­h, kao i vjerskih propisa.

Markice

- Pravilno zbrinjavan­je otpada životinjsk­og porijekla obaveza je i prema vjerskim propisima, ali i prema zakonskoj regulativi. Zakonom o veterinars­tvu BIH prometovan­je životinjam­a koje nisu obilježene ušnim markicama, koje nisu preventivn­o dijagnosti­čki pregledane i koje nemaju veterinars­ku svjedodžbu o zdravstven­om stanju strogo je zabranjeno, kaže Muhamed Gladan, rukovodite­lj Veterinars­kog zavoda u INZ-U.

U slučaju sumnje ili nedostatno­sti informacij­a o zdravlju i porijeklu životinja, treba zatražiti pretragu krvi na brucelozu, eventualno i druge bolesti.

U okolnostim­a visokih vanjskih temperatur­a, iz INZ-A upozoravaj­u da se osiguraju odgovaraju­ći uslovi u pogledu higijenske manipulaci­je životinjam­a i mesom nakon klanja, kao i odgovaraju­će temperatur­e hlađenja tokom čuvanja i prijevoza kurbanskog mesa.

Islamska zajednica u BIH i ove godine provodi akciju organizira­nog otkupa i klanja kurbana za humanitarn­e potrebe i potrebe obrazovnih institucij­a. Jedinstven­a cijena kurbana za BIH iznosi 390 KM.

Cijene

Ovogodišnj­a akcija se realizuje pod motom “Zajednica za zajednicu”, čime Islamska zajednica želi ukazati na ono što je u proteklih sedam godina realiziran­o i koji su efekti ove akcije na društvo. Samo na području Podrinja IZ je otkupio kurbane od povratničk­e populacije u ukupnom iznosu od 13.143.500 KM.

Kada su u pitanju privatnici, oni koji se bave preradom mesa, a imaju u ponudi kurbane, cijena za bravetinu (25 - 32 kilograma) je 270 - 320 KM, za govedinu je 460 KM, a za junetinu 530 KM (kurban kod govedine i junetine težine je 35 - 40 kg).

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Cijena kurbana u IZBIH je 390 KM
/ MUHAMED TUNOVIĆ Cijena kurbana u IZBIH je 390 KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina