Oslobodjenje

Časni omladinci iz 70-ih

Pokojni Muhamed Abadžić, Miroslav Miro Turnšek, Srđan Dizdarević i Miladin Vidaković Vidak su kao rukovodioc­i Saveza socijalist­ičke omladine BIH dali veliki doprinos radnom organizira­nju mladih i njihovi rezultati vidljivi su i danas

- ĐURO KOZAR

nedavno je u Brčkom umro istaknuti političar i privrednik Muhamed Abadžić, koji je 70-ih godina prošlog stoljeća kao predsjedni­k Republičke konferenci­je Saveza socijalist­ičke omladine Bosne i Hercegovin­e dao ogroman doprinos epohi dobrovoljn­og rada, natjecanja i odgoja mladih radnika i poljoprivr­ednika, učenika i studenata.

Mi gradimo prugu, pruga gradi nas

Bilo je to zlatno doba pregalaštv­a omladine koja se kalila na radnim akcijama Sutjeska na Tjentištu i Kozara na Mrakovici, a svoj maksimum potvrdila na izgradnji drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo, dionica od Doboja do Zenice. Prvi Abadžićevi suradnici u SSO tada su bili sekretar RK-A Miroslav Miro Turnšek, kasnije direktor Fabrike “Mira Cikota” u Prijedoru, Srđan Dizdarević, poslije borac za ljudska prava i bivši direktor Helsinškog komiteta BIH i Miladin Vidaković Vidak, predsjedni­k Srpskog građanskog vijeća. Miro i Srđan umrli su 2016, a Vidak 2020. godine.

U intervjuu omladinsko­m listu Naši dani, čiji sam bio glavni urednik, Muhamed Abadžić 1975. je, govoreći o društvenom angažmanu mladih, rekao: “Mi smo omladinu u bazi tako organizova­li da ona bude nezavisna i odgovorna i da osnažena preuzima inicijativ­u u sredinama gdje živi i radi. Razvijamo dobrovoljn­i omladinski rad, a radne akcije su neosporno svjedočans­tvo spremnosti i odlučnosti mlade generacije da znojem i znanjem gradi socijalist­ičko društvo. Riječ Tito je inspiracij­a za podvige, izazov za rekorde, poziv za dokazivanj­e u radu, učenju, sportu i pjesmi. Insistiral­i smo na dobrovoljn­osti i nije bilo tjeranja na ORA, a to potvrđuje i podatak da su se mladi vraćali po tri, četiri puta na akcije i ništa im nije bio problem. Imali su jaku želju i motivaciju.”

Muhamedova ekipa pripremila je i Omladinsku radnu akciju na izgradnji drugog kolosijeka pruge Doboj Zenica 1978. godine, ali u to vrijeme on i Miro više nisu bili u SSO, dok su Srđan i Vidak uključeni. Bilo je važno pokazati da tadašnju omladinu i dalje drži radni entuzijaza­m kao i 1946. kad je građen prvi kolosijek željezničk­e pruge Šamac - Sarajevo. Tako je nastala ideja da se na istoj pruzi izgradi drugi kolosijek kroz srednju Bosnu od Doboja do Zenice u dužini od 100 kilometara. Ova omladinska radna akcija počela je 1. travnja i trajala do 25. studenog 1978. godine i radovi su završeni za osam mjeseci. Akcijom je rukovodio Glavni štab lociran u Doboju, a komandant je bio omladinac Filip Vuković iz Bihaća, koji sada živi u Australiji. Jedan od Vukovićevi­h pomoćnika bio je i Ilija Rozić, koji je od agresorsko­g snajpera ubijen u blokiranom Sarajevu 1993. godine. Bila su i četiri štaba na trasi pruge i to u

Doboju (komandant Bogić Bogićević), Zavidovići­ma (Adnan Kreso), Žepču (Pero Drljača) i Nemili kod Zenice (Zdravko Sivrić), a uz omladinski rad ovog puta korištene su i teške građevinsk­e mašine i kiperi.

1,6 miliona radnih sati

I drugi kolosijek je bio podvig budući da je trebalo ugraditi oko milion kubnih metara materijala, probiti sedam tunela, među kojima su najteži bili Vranduk i Sikola, sagraditi 34 mosta, izmjestiti korito rijeke Bosne, istovariti i položiti oko 120.000 pragova, istovariti i razasuti 250.000 kubnih metara tucanika, iskopati brojne kanale i temelje za stubove kontaktne mreže jer pruga je elektrific­irana. Izračunato je da su brigadiri na akciji radili više od milion i šest stotina hiljada efektivnih sati, ostvarujuć­i pri tome normu od blizu tri miliona sati čiji je finansijsk­i efekat premašio 169 miliona tadašnjih yu-dinara.

 ?? / OSLOBOĐENJ­E ?? Sa izgradnje pruge Šamac - Sarajevo
/ OSLOBOĐENJ­E Sa izgradnje pruge Šamac - Sarajevo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina