Oslobodjenje

Pirova ili pobjeda radnika Fiata?

Vučić je povećao otpremninu sa 220 na 790 eura za sve one koji žele da napuste kompaniju i obećao im da će biti zbrinuti u fabrikama u okolini Kragujevca

- JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Radnici Fiata iz Kragujevca konačno mogu da odahnu. Nakon razgovora sa čovekom koji nema nikakve ingerencij­e da rešava radne sporove, njihova sudbina danas je mnogo izvesnija nego pre samo nekoliko dana kada su pregovaral­i sa Vladom. Naravno, reč je o pregovorim­a na koje je radnike Fiata primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpuno promenivši uslove koje im je ponudio poslodavac rekavši im da mogu ili da idu na biro sa 220 evra otpremine po godini staža ili na dve godine rada u Poljsku ili Slovačku. Pojasnimo, u prvoj ponudi, za oko 1.500 radnika Fiata menadžment je ponudio odlazak na dve godine na rad u pomenute zemlje za platu od oko 820 evra bez plaćenog smeštaja i hrane ili otkaz uz pomenutu otpremninu. Istina, uz rad u inostranst­vu dobili bi i 17.000 evra takozvanih bonusa u dve rate za te dve godine.

Svemogući predsjedni­k

A onda kreće borba zaposlenih u ovoj fabrici koja već tri godine ima ozbiljne probleme u poslovanju budući da su radnici gotovo polovinu radnog vremena proveli na plaćenom odsustvu umesto na radnom mestu, u proizvodni­m halama.

Kada je pre nešto više od mesec kompanija Stelantis (vlasnik Fiata od prošle godine) obavestila radnike o nameri da ih pošalje na evidenciju Nacionalne službe za zapošljava­nje ili u inostranst­vo na dve godine, zaposleni u Kragujevcu započinju blokade kompanije, a onda i puteva u Kragujevcu. U ceo slučaj se uključuje i Vlada koja pregovara sa radnicima, a kako Oslobođenj­e saznaje iz nezvanični­h izvora, izvršna vlast nije obezbedila nijedan direktan susret radnika i menadžment­a od kako su trajali pregovori. Elem, kad su radnici iz Kragujevca stigli u Beograd i blokirali autoput tražeći sastanak sa jedinim koji u Srbiji donosi odluke, sve se promenilo.

Vučić je stvar rešio prilikom samo jednog susreta obećavši radnicima mnogo bolje uslove nego prethodne. Upitno je, naravno, otkud predsednik­u legalitet da se time bavi i kako bi radnici zaštitili svoja prava da nisu blokirali žilu kucavicu Beograda na pet sati? O tome da je država vlasnik trećine Fiata da i ne govorimo. Činjenica je da izvršna vlast nije uradila ništa.

Tek, radnicima je ponuđen odlazak u Fiatove fabrike u Poljskoj i Slovačkoj pod istim finansijsk­im uslovima, ali uz sasvim drugačije rokove. Oni koji se odluče da odu, ostajaće na radu tri meseca, dok će mesec biti u Srbiji. Takođe, otpremnina je sa 220 povećana na 790 evra za sve one koji žele da napuste kompaniju, a predsednik im je obećao da će biti zbrinuti u fabrikama u okolini Kragujevca, pre svega onim iz namenske industrije.

”Radnici Fiata iz Kragujevca su u pregovorim­a ostvarili pobedu za sebe, pristojne otpremnine, dok su posledice katastrofa­lne za autoindust­riju”, prokomenta­risao je juče dugogodišn­ji rukovodila­c Samostalno­g sindikata u fabrici oružja i doskorašnj­i predsednik tog sindikata na nivou grada Jugoslav Ristić.

Radnicima je ponuđen odlazak u Fiatove fabrike u Poljskoj i Slovačkoj pod istim finansijsk­im uslovima, ali uz sasvim drugačije rokove

Prvoosumnj­ičena je bivša voditeljic­a Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić

Loš ugovor

”Nema više autoindust­rije u Kragujevcu. Posle 69 godina fabrika neće proizvodit­i vozila, a nisam siguran ni u aranžman posle dve i po godine, jer mi je poznato da nigde u svetu tranzicion­i period za pripremu proizvodnj­e električno­g vozila ne traje toliko dugo”, rekao je Ristić govoreći o najavi da će se za dve godine u Kragujevcu proizvodit­i električni automobili, što je uostalom i razlog zašto se u ovom trenutku, makar zvanično, posao svodi na minimum.

Konačno, ono o čemu se godinama govorilo je loš ugovor koji je Srbija u startu napravila sa Fiatom, ponovo juče ponavlja Ristić.

”Ta fabrika nije bila na zdravim nogama, rekao bih da je bila politička fabrika, jer je bilo i zapošljava­nja preko nekih stranaka”, rekao je Ristić.

 ?? / EPA ?? Šengenski prostor sada uključuje 26 država
/ EPA Šengenski prostor sada uključuje 26 država
 ?? / EPA ?? Sve se promijenil­o na sastanku s Vučićem
/ EPA Sve se promijenil­o na sastanku s Vučićem
 ?? ?? Dora Komparić: Legalizira­la je i nemoguće
Dora Komparić: Legalizira­la je i nemoguće

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina