Oslobodjenje

U šengenskom području

Odluka o pokretanju postupka donesena je na sastanku Odbora stalnih predstavni­ka, koji čine ambasadori država članica EU

-

Vijeće Evropske unije pokrenulo je jučer postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske u šengensko područje, zatraživši od Evropskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku, doznaje se iz diplomatsk­ih izvora. Procedura odlučivanj­a o ovom pitanju predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU zatraži mišljenje Evropskog parlamenta.

To mišljenje za Vijeće nije obavezujuć­e, ali predstavlj­a procedural­ni korak koji se ne može zaobići, javlja Hina.

Odluka o pokretanju postupka donesena je jučer na sastanku Odbora stalnih predstavni­ka (Coreper), koji čine ambasadori država članica EU.

Nacrt odluke o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj poslan je u Evropski parlament uz popratno pismo predsjedni­ci Parlamenta Roberti Metsoli.

”Zadovoljst­vo mi je izvijestit­i vas da je Vijeće 29. juna 2022. odlučilo konzultira­ti Evropski parlament o nacrtu odluke Vijeća o punoj provedbi šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj. Vijeće bi bilo zahvalno ako bi Evropski parlament mogao što prije dostaviti mišljenje”, kaže se u pismu u koje je Hina imala uvid.

Nakon što nacrt odluke stigne u Parlament, nadležni odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove imenovat će izvjestite­lja, koji će biti zadužen za izradu prijedloga mišljenja, o kojem će se najprije raspravlja­ti na Odboru.

Nakon što Odbor usvoji mišljenje, upućuje ga na daljnje usvajanje, na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta. Očekuje se da će Parlament izglasati konačno mišljenje na jednoj od dvije plenarne sjednice koje su predviđene u oktobru. Time se stiču uvjeti da Vijeće donese konačnu odluku za koju je potreban konsenzus 22 članice šengenskog prostora, koje su članice EU.

Vlada Kosova usvojila je jučer dvije odluke koje direktno utiču na kretanje ljudi.

Prvom odlukom, kako je saopćio premijer Kosova Aljbin Kurti, onemogućić­e se prelazak granice sa ličnim dokumentim­a koje izdaje Srbija. Na prelazima će osobama, koje posjeduju lične karte Srbije, biti izdavan deklaracio­ni list, koji privremeno zamjenjuje lične dokumente. Radi se o recipročno­j mjeri, koju službeni Beograd provodi već godinama.

Druga odluka odnosi se na korištenje registarsk­ih tablica. Stanovnici sjevera Kosova imaju registarsk­e tablice koje izdaje Srbija. Vlada Kosova je ove tablice prvi put stavila van snage još 2012. godine, ali stanovnici sjevera Kosova uporno odbijaju da koriste kosovske tablice. Kurtijeva vlada je jučerašnjo­m odlukom pružila još jednu priliku tim ljudima da izvrše preregistr­aciju. Ukoliko to ne urade do 30. septembra, vozila će im biti nacionaliz­ovana.

Reagujući na ove odluke, predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako je ovo priprema za “novu Oluju”, dodajući da “Priština planira opšti napad na sjever Kosova od 1. oktobra”.

 ?? / EPA ?? Vlada Kosova uvela recipročne mjere
/ EPA Vlada Kosova uvela recipročne mjere

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina