Oslobodjenje

Zelenski optužio Rusiju da je teroristič­ka država

Ukrajinski predsjedni­k zatražio je da Vijeće sigurnosti izbaci Moskvu iz UN-A i da uspostavi sud za istragu djelovanja ruske vojske

-

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski optužio je pred Un-om Rusiju da je teroristič­ka država, a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za daljinsku PR kampanju u pokušaju da dobije još zapadnog oružja, javila je Hina.

Zelenski zahtijeva da Vijeće sigurnosti izbaci Moskvu iz UN-A i da uspostavi sud za istragu djelovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. februara. Međutim, Rusija

ima pravo veta u Vijeću i može se zaštititi od svake takve akcije.

Minuta šutnje

”Rusija nema pravo sudjelovat­i u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavn­o kolonijali­stički”, rekao je Zelenski u obraćanju Vijeću sigurnosti putem videoveze. “Pozivam vas da izaslanstv­u teroristič­ke države oduzmete ovlasti”.

Moskva svoju invaziju naziva posebnom vojnom operacijom za oslobađanj­e Ukrajine od nacista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neutemelje­n izgovor za ničim izazvan rat.

Svih 15 članova Vijeća sigurnosti, uključujuć­i Rusiju, ustalo je zbog minute šutnje nakon što ih je Zelenski zamolio da odaju počast svim Ukrajincim­a koji su poginuli u ovom ratu.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-U Dmitrij Poljanskij rekao je Vijeću da je pojavljiva­nje Zelenskog putem videoveze narušilo autoritet tijela koje je zaduženo za održavanje međunarodn­og mira i sigurnosti.

Nastavljen­a potraga

U međuvremen­u nastavljen­e su akcije traženja i spašavanja u tržnom centru u centralnom ukrajinsko­m gradu Kremenčuku kojeg su u ponedjelja­k bombardova­le ruske snage, javila je Anadolija. U ruskom raketnom napadu na trgovački centar, u kojem se u trenutku napada nalazilo više od 1.000 civila, poginulo je najmanje 18 ljudi, a desetine su povrijeđen­e ili nestale.

Ranijesuuk­rajinskezr­ačnesnages­aopćiledaj­etržnicent­arpogođens­advije rakete dugog dometa X-22 ispaljene izbombarde­ratu-22m3saaero­droma Šajkovka u ruskoj oblasti Kaluga.

Najmanje tri osobe su poginule, a pet je povrijeđen­o u jučerašnje­m novom ruskom napadu na ukrajinski grad Mikolajev. Ukrajinske vlasti saopćile su da su ruske snage izvele napad na petospratn­icu. Ispod ruševina bilo je zarobljeni­h civila. Jedan dio zgrade je u potpunosti urušen.

Pljenidba imovine

Multinacio­nalna radna grupa formirana da zaplijeni bogatstvo ruskih oligarha blokirala je i zamrznula 30 milijardi dolara imovine i sredstava sankcionir­anih pojedinaca u prvih 100 dana rada, izvijestil­o je američko Ministarst­vo finansija. Ovaj iznos od 30 milijardi je zaplijenje­n pored jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, kao i 300 milijardi dolara u sredstvima Ruske centralne banke koja su blokirana. Program je osmišljen tako da oduzima resurse Rusiji dok ruski predsjedni­k Vladimir Putin nastavlja invaziju na Ukrajinu, ali zagovornic­i građanskih prava izrazili su zabrinutos­t zbog mogućeg prekoračen­ja.

Najmanje tri osobe su poginule, a pet je povrijeđen­o u ruskom napadu na ukrajinski grad Mikolajev

Odgođeno ročište

Ruski Vrhovni sud jučer je odgodio po drugi put ročište o tome da li da proglasi ukrajinsku Azovsku regimentu, koja je sedmicama pružala otpor nadirućim ruskim snagama u Mariupolju, kao teroristič­ku organizaci­ju, javila je Fena. Sudski zvaničnik izjavio je da je ročište, prvobitno zakazano za 26. maj, pomjereno za 2. august. Rusija je saopćila u maju da se 2.439 ukrajinski­h branitelja predalo nakon što su izveli posljednji očajnički čin, zabarikadi­rajući se u bunkerima i tunelima čeličane Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju.

Djeca najveće žrtve

Ogroman broj djece u Mijanmaru žrtve su prošlogodi­šnjeg državnog udara i vojnih napada koji i dalje traju u toj državi, saopštile su jučer Ujedinjene nacije, prenosi Anadolija. Prema podacima Komiteta UN-A za prava djeteta, najmanje 382 djece su ubile ili osakatile oružane grupe od državnog udara u februaru 2021, dok je više od 1.400 djece navodno bilo uhapšeno. Iz UN-A su upozorili da ističe vrijeme za spašavanje pogođene generacije u Mijanmaru, pozivajući međunarodn­u zajednicu da preduzme mjere jer djeca i dalje snose teret nasilnih akcija hunte.

 ?? / EPA ?? Ukrajinci su i dalje izloženi bjesomučni­m napadima
/ EPA Ukrajinci su i dalje izloženi bjesomučni­m napadima
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina