Oslobodjenje

Sofija protjeruje ruske diplomate

Petkov je poručio da će svako ko radi protiv interesa Bugarske biti protjeran u zemlju iz koje je došao

-

Bugarska će protjerati 70 diplomata iz Ambasade Ruske Federacije u Sofiji, izjavio je odlazeći premijer Kiril Petkov novinarima u parlamentu.

”Želio bih poručiti svim stranim zemljama, ne samo Rusiji, da će svako ko radi protiv interesa Bugarske biti protjeran u zemlju iz koje je došao”, rekao je Petkov, prenosi BTA.

Odlazeći premijer nije iznio detalje o aktivnosti­ma kojima su se diplomati bavili jer su podaci povjerljiv­i.

”Mogu reći da je veliki dio njih radio za strane (obavještaj­ne) službe i njihova diplomatsk­a pozicija bila je samo paravan”, kazao je Petkov.

Pojasnio je kako je 70 ruskih diplomata imalo različite službene uloge u ruskoj ambasadi i bili su uključeni u aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim diplomatsk­im položajima.

”U nedjelju očekujemo da će avion sa 70 sjedišta odletjeti natrag u Moskvu”, rekao je Petkov.

Potpredsje­dnica vlade u odlasku i čelnica Bugarske socijalist­ičke stranke Kornelia Ninova odgovorila je na Facebooku rekavši da se njena stranka čvrsto protivi odluci o protjeriva­nju ruskih diplomata.

”Odluka o protjeriva­nju 70 ruskih diplomata je akt bez presedana za bugarsku diplomacij­u, koji će imati dugoročne posljedice. To (odluku) nije donijelo Vijeće ministara. BSP se kategoričk­i ne slaže s ovom odlukom”, kaže Ninova.

Bugarsko ministarst­vo vanjskih poslova saopćilo je da je ruskoj ambasadori­ci Eleonori Mitrofanov­oj predočen popis od 70 imena djelatnika ruske ambasade koji moraju napustiti ovu zemlju do 3. jula u ponoć.

Mitrofanov­a je upoznata s odlukom bugarske strane da smanji broj osoblja ruskih predstavni­štava u Republici Bugarskoj na onaj koji ne prelazi broj bugarskih predstavni­štava u Ruskoj Federaciji. Broj bi trebao biti zadržan do 23 diplomatsk­a i 25 administra­tivno-tehničkih djelatnika, saopćilo je bugarsko ministarst­vo vanjskih poslova.

Ruska novinska agencija TASS citirala je izvore iz ruskog ministarst­va vanjskih poslova koji su rekli da će Rusija odgovoriti na odluku Bugarske da protjera 70 ruskih diplomata.

 ?? / EPA ?? Kiril Petkov
/ EPA Kiril Petkov

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina