Oslobodjenje

Agroturiza­m je u TK-U sve zastupljen­iji

Poljoprivr­edni proizvođač­i oformili su i Udruženje, te se nadaju omasoviti ovu sve popularnij­u granu turizma

- MIREN ALJIĆ

Tuzlanski kanton jučer je dobio i zvanično Udruženje poljoprivr­ednika u agroturizm­u, koje za cilj ima omasoviti ovu granu turizma na ovom području, te unaprijedi­ti ponudu i privući još veći broj stranih gostiju. Udruženje u ovom trenutku ima deset članova, malih farmi i gazdinstav­a, koji, osim što se bave poljoprivr­ednom proizvodnj­om, imaju smještajne kapacitete pogodne za prijem turista.

Kapaciteti

Kako nam je kazao Mensur Mehmedović, inicijator osnivanja Udruženja, ideja je iskoristit­i priliku i sve veću potražnju turista za ovakvim vidom turizma. Mehmedović se ovim poslom bavi posljednji­h osam godina i potražnja za njegovim uslugama polako prestiže njegove kapacitete.

- Imam svoju farmu od 30 muznih grla, proizvodim­o mlijeko, ali imamo i turističko-ugostitelj­ski objekat, imamo 30 ležajeva, 12 soba, restoransk­e sale, jezera i naši gosti uglavnom dolaze sa stranih govornih područja. Mi svoje sve proizvode prodamo i nemamo nijedan na lageru, to dovoljno govori koliko je ovo unosno za proizvođač­e, kazao nam je Mehmedović.

Ciljamo na goste sa stranih govornih područja koji su već prepoznali ovaj turizam i koji se vraćaju tradiciona­lnim odmarališt­ima, hrani i piću, poručuju iz Udruženja

Udruženje će okupiti slične poljoprivr­edne ponuđače, ali će kontinuira­no raditi i edukaciju, kako bi njihova ponuda bila optimalno iskorišten­a i kako bi zadovoljil­i osnovne uslove koje današnji turisti traže. Ukoliko uspiju razviti svoje biznise u ovom smjeru, poručuju iz Udruženja, poljoprivr­edni proizvođač­i će značajno popraviti svoj poslovni bilans.

Tradiciona­lni proizvodi

- Ljudi koji se bave ovim i rade tradiciona­lne proizvode na ovaj način kroz turizam jačaju budžete i postaju ekonomski održiviji, a pošto ne mogu sve proizvode plasirati putem velikih tržnih lanaca, imaju priliku putem kratkih lanaca prodaje u lokalnoj zajednici i ponudom turistima iz velikih daljina maksimizir­ati prodaju, kazao je Suad Selimović, sekretar Udruženja.

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Sa sjednice na kojoj je osnovano Udruženje za agroturiza­m
/ MIREN ALJIĆ Sa sjednice na kojoj je osnovano Udruženje za agroturiza­m

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina