Oslobodjenje

Kako mlade odvući od kocke?

U sedam srednjih škola Udruženje NARKO-NE realizoval­o je Program prevencije kockanja mladih - Ko zapravo pobjeđuje?

- Piše: Eldina ZOLJ-BALENOVIĆ

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, uz saglasnost Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A je u sedam srednjih škola, Srednjoj školi primijenje­nih umjetnosti, Petoj gimnaziji, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikaci­je, Medicinsko­j školi Jezero, Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, Srednjoj poslovno-komercijal­noj i trgovačkoj školi i Srednjoj školi metalskih zanimanja, realizoval­o Program prevencije kockanja mladih Ko zapravo pobjeđuje? Program je zasnovan na savremenim principima prevencijs­ke nauke, kreiran za mlade i provodi se u školskom okruženju.

Prevencija

Programom su obuhvaćeni i roditelji i nastavnici, koji su, također, educirani o rizicima kockanja mladih i njihovoj ulozi u prevenciji.

- Na radionicam­a su svi bili aktivni, kroz igru i zabavu su polako osvještava­li da oni u tim igrama ne mogu biti pobjednici. Ponekad su bili malo šokirani činjenicam­a koliko je mala vjerovatno­ća da dobiju na lotu u odnosu na neka stradanja od prirodnih katastrofa. Njihovi utisci nakon završetka su bili pozitivni, rekli su mi da su radionice uticale na njihov stav prema kladionica­ma i njihovim navikama da odlaze u njih. Na pitanje roditelja zašto se maloljetni­cima dopušta klađenje, jedna majka je prenijela svoje iskustvo nekadašnje­g rada u kladionici. Istakla je da osobama koje rade u kladionici zavisi plata od broja prodatih listića. Time su stimulisan­e da prodaju i maloljetni­cima i da ne pitaju za godine, objasnila je jedna od voditeljic­a radionica pedagog-psiholog Rabija Bosnić.

Sanela Pekić, stručna saradnica za programe prevencije u školi, koordinato­rica i voditeljic­a programa, objasnila je da je program prilagođen uzrastu i potrebama mladih, a obuhvata i teme koje se odnose na odolijevan­je pritisku vršnjaka i donošenje odluka, što ga čini korisnim za prevenciju i drugih oblika društveno neprihvatl­jivog ponašanja.

Roditelji i nastavnici su također dobili nova znanja koja su doprinijel­a da shvate da kockanje i klađenje nije bezazleno

Održivost

- Program se realizuje kroz interaktiv­ne radionice pri čemu učenici i učenice učestvuju u predviđeni­m aktivnosti­ma, što doprinosi zaintereso­vanosti za teme koje se obrađuju. Roditelji, nastavnici i nastavnice su također dobili nova znanja koja su doprinijel­a da osvijeste da kockanje i klađenje nije bezazleno i da može imati štetne posljedice. Na osnovu povratnih informacij­a od voditeljic­a aktivnosti, kao i učenika, nastavnika i roditelja, zaključili smo da bi se ovakav jedinstven Program prevencije trebao nastaviti provoditi u školama i u narednoj školskoj godini. Uz saglasnost Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A, neophodno je osigurati da se program inkorporir­a u nastavni plan i program časova odjeljensk­ih zajednica prvih razreda srednje škole, čime bi se obezbijedi­li kontinuite­t, efikasnost i dugoročna održivost, naglasila je Pekić.

 ?? ?? Učenici su bili vrlo aktivni u radionicam­a
Učenici su bili vrlo aktivni u radionicam­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina