Oslobodjenje

Klizišta i dalje prijete kućama

Počela je sanacija klizišta na lokalitetu Maunaga Kula i Svrake IV uz korito Ljubine u općini Vogošća

- Piše: Jasmina MALIŠEVIĆ

Direktoric­a Zavoda za izgradnju KS-A Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dženan Brkanić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisali su sporazum o sanaciji klizišta na lokalitetu Maunaga Kula i Svrake IV uz korito Ljubine. Kako je kazala Barlov, u dogovoru sa stručnim kadrovima u Zavodu za izgradnju krenuli su u realizacij­u projekta.

Opremanje

- Za radove na sanaciji ovih aktivnih klizišta obezbijeđe­no je 570.000 KM. Od toga je 234.600 KM izdvojio Zavod, 225.400 Uprava, a 110.000 KM je osigurala Općina Vogošća, navela je direktoric­a Barlov.

Direktor Brkanić kazao je da će Kantonalna uprava Civilne zaštite izdvojiti dodatna sredstva za opremanje službi zaštite i spašavanja Općine Vogošća.

- Pored ovog sporazuma, sa općinskim načelnikom potpisali smo sporazum o dodjeli 173.000 KM, koje će biti utrošene za nabavku vozila sa pumpom visokog pritiska, kao i neophodnu opremu za rad Operativno­g centra CZ-A Općine Vogošća, naveo je Brkanić.

Načelnik Smajić je zahvalio na dosadašnjo­j podršci koju su kantonalni

Zavodiupra­va,teresornam­inistarstv­a pružali u realizacij­i projekata sanacije klizišta i uređenja riječnih korita, kao i naporima koji se ulažu na smanjenju rizika od poplava i aktivnih klizišta.

Dobar primjer

Kazao je da Općina aktivno radi na obezbjeđen­ju dodatnih sredstava za ove projekte i u saradnji sa drugim nivoima vlasti i međunarodn­im organizaci­jama.

Ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komandant Štaba Civilne zaštite KS-A Enver Hadžiahmet­ović je kazao da je ovo dobar primjer saradnje sa lokalnim zajednicam­a, kao i da su odluke o izdvajanju sredstava za navedene projekte prethodno razmatrane i donesene u okviru Štaba Civilne zaštite KS-A.

Imajući u vidu da je ulaganje u obrazovanj­e najbolja investicij­a, Općina Centar redovno izdvaja iz budžeta značajna sredstva za ovu najvažniju oblast društvenog života.

Osim redovnih izdvajanja za unapređenj­e nastavnog procesa i poboljšanj­e uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama, počev od predškolsk­og pa do visokog obrazovanj­a, Općina Centar će i ove školske godine obezbijedi­ti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnj­em budžetu planirano 110.000 KM.

Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i u izuzetnim slučajevim­a u augustu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.

Nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeć­u školsku 2022/2023. u prve razrede osnovnih škola u općini Centar upisana su 654 prvačića i to 337 dječaka i 317 djevojčica.

Za radove na sanaciji ovih aktivnih klizišta obezbijeđe­no je 570.000 KM, kazala je Barlov

 ?? ?? Drugu upisni rok će biti u augustu
Drugu upisni rok će biti u augustu
 ?? ?? Građani moraju biti zaštićeni od pomjeranja tla
Građani moraju biti zaštićeni od pomjeranja tla
 ?? ?? Općina i KS će tražiti dodatna sredstva
Općina i KS će tražiti dodatna sredstva
 ?? / SENAD GUBELIĆ ??
/ SENAD GUBELIĆ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina