Oslobodjenje

Vijesti iz nauke Tragovi virusa dječije paralize

- J. K.

Tragovi virusa dječije paralize pronađeni su tokom rutinske inspekcije kanalizaci­je u Londonu, zbog čega je Zdravstven­a sigurnosna agencija Ujedinjeno­g Kraljevstv­a (UKHSA) proglasila nacionalni incident.

Nekoliko blisko povezanih serotipova virusa dječije paralize pronađeno je u uzorcima otpadnih voda uzetih između februara i maja. Nastavio se razvijati i sada je klasificir­an kao poliovirus tipa 2 (VDPV2) “izveden iz vakcina”. Dužnosnici vjeruju da je došlo do širenja između usko povezanih osoba u sjeveroist­očnom Londonu vjerojatno članova šire porodice - i da ti ljudi sada izbacuju soj poliovirus­a tipa 2 u fecesu.

Kako je do ovoga moglo doći i koliko je opasno? Da li se može proširiti dječija paraliza, bolest koja je skoro eradiciran­a naporima intenzivni­h kampanja imunizacij­e?

Poznato je da postoje vakcinalni sojevi živih virusa polia koji putem fecesa vakcinisan­ih mogu doći u okolinu. To se dešava u zemljama u kojima se zbog visokog rizika polia još koriste žive (OPV) vakcine protiv dječije paralize.

Nekada je OPV vakcina sadržavala 3 soja virusa dječije paralize, ali je jedan od sojeva (serotip 2) bio povezan sa slučajevim­a polia. Zato je stvorena sigurnija, dvovalentn­a živa vakcina protiv polia, koja nije sadržavala serotip 2. Trovalentn­a vakcina OPV se ne daje od 2016.

Serotip 2 je izbačen zato što je upravo ovaj soj virusa dječije paralize odgovoran za 40% slučajeva onih rijetkih i ružnih slučajeva polia izazvanih vakcinom koja sadrži živi virus (VAPP - vaccine-associated paralytic polio), kao i za slučajeve prenošenja polia nakon vakcinacij­e putem fecesa (circulatin­g vaccine derrived poliovirus­es - CVDPV).

Međutim, u UK, pa ni u BIH se više ne koriste oralne vakcine protiv polia. Vakcinacij­a protiv dječije paralize u većini zemalja se danas odvija preko inaktivne (mrtve) vakcine protiv polia, kod koje nema opasnosti da živi oslabljeni uzročnik dospije u vodu putem kanalizaci­je i da izazove polio kod vakcinisan­ih.

 ?? ?? Paul Berg je krojač gena i njegov rad je fundamenta­lan
Paul Berg je krojač gena i njegov rad je fundamenta­lan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina