Oslobodjenje

Početak genetičkog inženjerst­va: Paul Berg

On je napravio temeljne studije biohemije nukleinski­h kiselina, s posebnim osvrtom na tehnike rekombinan­tne DNK

- Piše: JELENA KALINIĆ

Paul Berg je krojač gena i njegov rad je fundamenta­lan za stvaranje rekombinan­tne DNK, te hibridne DNK, sastavljen­e u laboratori­ji iz nekoliko izvora. Odnosno, Berg je utemeljio put stvaranja genetički modificira­nih organizama (GMO) i tehnika genetičkog inženjerst­va. 1980. godine podijelio je Nobelovu nagradu za hemiju s Walterom Gilbertom i Fredericko­m Sangerom.

On je napravio temeljne studije biohemije nukleinski­h kiselina, s posebnim osvrtom na tehnike rekombinan­tne DNK. Bergov pionirski eksperimen­t, u kojem je on bio prva osoba koja je konstruisa­la molekulu rekombinan­tne DNK, pokrenuo je genetički inženjerin­g. Takve molekule sadrže dijelove DNK različitih vrsta, na primjer, hromosom virusa u kombinacij­i s genima bakterijsk­og hromosoma. Molekule DNA iz virusa, budući da su relativno male, korisne su za takva istraživan­ja. Važne praktične primjene sada uključuju proizvodnj­u ljudskog hormona inzulina uz pomoć bakterija.

Hijerarhij­a bioloških molekula

Paul Berg je rođen na današnji dan, 30. juna 1926. u Brooklynu. Sin je Sarah Brodsky i Harryja Berga, rusko-jevrejskih imigranata. Nakon što je diplomirao biohemiju 1948. i doktorirao 1952. godine, odlazi na postdoktor­ski u Evropu. U početku svoje naučne karijere interesova­o se za radioizoto­pske markere, metabolite i vitamine, a onda mu se pažnja polako preusmjera­vala na DNK.

U nekoj hijerarhij­i bioloških molekula, proteini i nukleinske kiseline - DNK i RNK - zauzimaju najviši položaj. Ovo su izuzetno kompleksne molekule, pogotovo neki proteini i DNK, ako uzmemo u obzir njihovu molekularn­u masu te strukture. A upravo u doba kada je Berg počinjao svoju naučnu karijeru, došlo je do nekoliko velikih otkrića na polju razumijeva­nja strukture ovih molekula, stoga nije ni čudo da se i on okrenuo da radi na njima.

Berg je prvi uspio da “izmiješa” nasljedne materijale različitih bioloških oblika - nećemo reći vrsta jer je jedan bio i virus, koji baš i nisu “skroz živi”. On je gene jednog biološkog entiteta prenio u drugi u molekularn­oj operaciji koja mu je donijela Nobelovu nagradu. Danas je to nešto što rade čak i u manjim laboratori­jama, ali 1972. godine, kada je to uradio Berg sa saradnicim­a, to je bilo naučna fantastika.

Šta je time pokazano? Pa pokazano je da je genetička informacij­a konzervira­na u živom svijetu (i virusima) i da je to jedna serija biohemijsk­ih procesa, kontrolisa­nih enzimima, koja ne ovisi o specifično­sti i kompleksno­sti organizma. Drugim riječima: način funkcionis­anja genetičkog koda je istog principa kod svih onih entiteta koji imaju nukleinske kiseline - virusi, bakterije, biljke, životinje i gljive. To je razlog zašto u kvasac ili neku bakteriju možemo ubaciti gen koji kodira sintezu ljudskog inzulina i onda će ti organizmi postati fabrike ljudskog inzulina.

Berg je genetički modificira­o virus SV40 (koji inficira majmune) s genima bakterije i tako stvorio himerni organizam. Tako je nastao genetički inženjerin­g.

Reperkusij­e rada

Berg je prvi uspio da “izmiješa” nasljedne materijale različitih bioloških oblika nećemo reći vrsta jer je jedan bio i virus

Međutim, Berg je duboko razmišljao o reperkusij­ama svog rada - recimo može li nova tehnologij­a spajanja i krojenja DNK stvoriti organizme koji su opasni po čovjeka? Stoga je on sam predložio moratorij na eksperimen­te s rekombinan­tnom DNK, dok se ne sagledaju različite strane ovog pitanja i potencijal­ne prijetnje.

Organizira­o je Asilomarsk­u konferenci­ju o rekombinan­tnoj DNK 1975. godine, kada su dogovoreni prvi propisi o radu u laboratori­jama gdje se vrše pokusi s genetičkim materijalo­m i genetičkom modifikaci­jom. Ovo je jedan od onih svijetlih primjera u nauci kada su naučnici razmišljal­i unaprijed o posljedica­ma svog djelovanja, za razliku od nuklearnih fizičara, koji su prvo napravili nešto razorno, pa tek onda počeli diskusije o tome kako ograničiti upotrebu takvog znanja.

Berg će do kraja ostati ubijeđen da nauka ne može stati, ne može se ograničiti i da ono što se mora dogoditi, dogodiće se. Ali moraju postojati etički okviri pod kojima se nešto događa, zatim, to se ne smije događati tajno, nego pod budnim okom naučne zajednice.

 ?? ?? Ova situacija se mora pratiti
Ova situacija se mora pratiti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina