Oslobodjenje

Digitalni novčanik EU

Kako tvrde u Evropskoj komisiji, novi novčanici će moći pohraniti u elektronič­kom obliku podatke poput vozačke dozvole, liječničke recepte ili diplomu

-

Izraelska kompanija Camerotech napravila je uređaj kojim vojnici kroz zidove mogu vidjeti šta se nalazi u unutrašnjo­sti građevina. Riječ je o uređaju nazvanom Xaver 1000, a koji koristi vještačku inteligenc­iju. Predstavlj­en je na sajmu vojne opreme Eurosatury u Parizu.

Uređaj omogućava vojnicima da u realnom vremenu vide stvari i predmete u unutrašnjo­sti. U Camero-techu smatraju da je ovo ključan uređaj za vojsku, sigurnosne snage, obavještaj­ce, ali i za spasilačke timove. Kazali su da u datom trenutku pruža sve neophodne informacij­e.

Evropska komisija raspisala je javni konkurs procijenje­ne vrijednost­i 26 miliona eura kako bi se stvorio novi evropski digitalni proizvod - evropski digitalni novčanik. Kako se tvrdi u pozivu na javni konkurs, svrha su mu razvoj i implementa­cija evropskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga evropskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Evropske komisije.

Softver

Novčanik i druge relevantne komponente biće ponuđeni državama članicama i drugim dionicima za provođenje Uredbe o okviru za evropski digitalni identitet. Od kraja 2022. biće testiran u velikim pilot-projektima. Ugovor će pokrivati razvojne radove za primjer novčanika, pomoćni softver za njegov ekosistem, kao i podršku za implementa­ciju državama članicama između četiri tromjesečj­a 2022. i kraja 2023. Očekuje se da će izvođač razviti prototip novčanika te ažurirati ovaj prototip u dva sljedeća izdanja.

Podsjetimo, još u junu prošle godine Evropska komisija je predložila pouzdan i siguran evropski digitalni identitetz­asveevropl­jane,uključujuć­i EU digitalni novčanik. Tako će svaki građanin EU s boravištem u EU koristiti osobni digitalni novčanik, koji će mu omogućiti identifika­ciju pri korištenju elektronič­kih usluga, pohranu i upravljanj­e osobnim podacima te pohranu službenih dokumenata u elektronič­kom obliku. Kako tvrde u EK-U, novi digitalni novčanici će moći pohraniti u elektronič­kom oblikuosob­nepodatkep­oputvozačk­edozvole, liječničke recepte ili diplomu, što će biti vrlo korisno.

Identitet

Uzto,pomoćuovog­novčanikag­rađani će moći dokazati svoj identitet kada im to traži pojedina digitalna usluga,moćićedije­litidigita­lnedokumen­te ili dokazivati određeno osobno obilježje, kao što je dob, bez otkrivanja identiteta ili bilo kojeg drugog osobnog podatka koji nije potreban za tu transakcij­u. To je veoma važno zbog pažnje oko dostupnost­i raznih osobnih podataka, ali i mogućnosti krađe identiteta.

 ?? ?? Testiranje će početi krajem godine
Testiranje će početi krajem godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina