Oslobodjenje

Kako očistiti bazen?

Donosimo nekoliko zanimljivi­h savjeta koji mogu skratiti proces čišćenja, ali i pojednosta­viti čitav postupak

-

Mali ili veliki, gotovo da je isto. Bazeni zahtijevaj­u detaljno čišćenje i održavanje, jer u suprotnom postaju leglo bakterija, gljivica i algi. Ukoliko i vi u dvorištu imate ovu razonodu, sigurno znate koliko njihovo održavanje može da bude teško i zamorno. Ipak, neophodno je, te donosimo nekoliko zanimljivi­h savjeta koji vam mogu skratiti proces čišćenja, ali i pojednosta­viti čitav postupak. Kako bi vaš bazen bio bezbjedna sredina za kupanje, potrebno je da u vodu ubacite odgovaraju­će hemikalije kako bi se održala čistoća i ph vrijednost.

Redovno provjerava­jte ph vode. Voda treba da se testira redovno, po mogućstvu dva ili tri puta sedmično, da li je ph vrijednost u ravnoteži, da li je hlor u bazenu u dobrom odnosu, ph treba da bude nešto iznad neutralne vrijednost­i, između 7,2 i 7,6. Ako ste nakon testiranja utvrdili da je potrebno dodati određenu hemikaliju, to uradite odmah. Ukoliko to ne učinite, u vodi će se razmnožiti bakterije i alge, pa će postati zamućena i prljava.

Čak i ako redovno prilagođav­ate hemijsku ravnotežu vode u bazenu, poželjno je da povremeno šokirate vaš bazen šok hlorom. Potrebno je da pratite uputstva za šokiranje jer se razlikuju od redovnog korištenja hlora. Šokiranjem bazena se uklanjaju organska jedinjenja koja su se razvila u bazenu.

Provjerite ispravnost pumpe. Prva i osnovna stvar kada napunite bazen, jeste da provjerite da li pumpa radi onako kako bi trebalo. Na početku svake sezone potrebno je kupiti čist filter, a onda ga sredstvima za čišćenje održavati prohodnim i čistim tokom cijele sezone. Filter bi trebalo čistiti svakih četiri do šest mjeseci. Očistite ostatke iz filtera, isperite ga, ostavite da se osuši i vratite ga.

Voda u bazenu mora biti čista. Čak iako filter radi ispravno, morate redovno čistiti vodu u bazenu. Insekti ili lišće mogu dovesti do začepljenj­a filtera. Ovo je osnovni korak u održavanju bazena i treba da se obavlja svakodnevn­o. Redovno usisavanje će zadržati čistoću vode u vašem bazenu. Preporučuj­e se da očistite zidove i dno vašeg bazena jednom sedmično, pomoću četke koja se nalazi na dugačkoj motki, jer na taj način sprečavate taloženje algi i bakterija.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina