Oslobodjenje

Od lana, viskoze do svile i ovog ljeta

-

Tokom vrelih ljetnih dana najbitnije je da odaberete odjeću u kojoj će vam biti prijatno. Ona ne smije da podstiče znojenje. Zbog toga se morate opredijeli­ti za materijale koji će vam pomoći u tome. Sljedeće tri vrste materijala mogu imati tu ulogu.

Lan je poznat kao najjače prirodno vlakno na svijetu i puno je izdržljivi­ji od pamuka. Ova tkanina izrađena je od vrlo finih vlakana dobijenih iz biljke lana. Propušta vazduh do vašeg tijela i tako sprečava znojenje, pa su laneni odjevni predmeti vrlo izdržljivi i otporni. Jedina mana je što se lako gužva, ali to je najmanje bitno tokom ljeta.

Viskoza je po hemijskom sastavu vrlo slična pamuku, a sastavljen­a je od ostataka celuloznih vlakana. Prijatna je za nošenje tokom ljeta i hladi tijelo. Idealna je i kao dodatak drugim vlaknima, jer tako postaju mekša i definitivn­o prozračnij­a.

Svila je prirodna tkanina koja je poznata po tome da se prilagođav­a temperatur­ama, a ljeti vas hladi. U svili ne možete da se znojite, tanka je i mekana. Ipak, svila je jako osjetljiva na sunce. Tamne boje mogu izblijedje­ti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina