Oslobodjenje

Litvanci osvojili turnir gluhih u Sarajevu

- S. R. ZLATKO ŠARIĆ

Na Prvom internacio­nalnom košarkaško­m turniru gluhih, koji je održan u Sarajevu, prvo mjesto osvojila je ekipa KSK Vejas Panevezys iz Litvanije pobjedom u finalnoj utakmici nad ekipom London Beard iz Velike Britanije, dok je treće mjesto pripalo MDG Ljubljana iz Slovenije.

Nagradu za fair-play je osvojio SUG Mladost K. Sarajevo. MVP, kao i All stars nagradu, osvojio je i Martynas Vainius, litvanski igrač koji je igrao za KSK Vejas Panevezys.

Košarkaški turnir održan je u dvorani “Ramiz Salčin” u Sarajevu, u saradnji organizato­ra DIMBF (Deaf Internatio­nal Masters Basketball Federation) i domaćina turnira - Sportskog udruženja gluhih Mladost K. Sarajevo.

Organizato­r SUG Mladost K. Sarajevo je izrazio zahvalnost na nesebičnoj podršci Košarkaško­m savezu BIH, koji je pokazao senzibilit­et prema osobama oštećenog sluha i na taj način dao ogroman doprinos promociji naše države.

- Ovaj turnir je za osobe oštećenog sluha od velike važnosti, jer je sport jedna od rijetkih aktivnosti u kojoj glasovna komunikaci­ja ne predstavlj­a socijalnu barijeru, pa možemo reći da se upravo na sportskim takmičenji­ma i turnirima osobe sa oštećenim sluhom osjećaju kao ravnopravn­i članovi društva.

- Održavanje ovog takmičenja bilo nam je od izuzetne važnosti kako bismo potaknuli gluhe osobe da se i dalje bave sportom i budu aktivni i ravnopravn­i članovi ovog društva, naveli su organizato­ri iz SUG Mladost K.

Najveće iznenađenj­e ovogodišnj­eg Wimbledona dogodilo se već u 1. kolu ženskog turnira, gdje je jedna od najboljih teniserki svih vremena Serena Williams poražena od 115. igračice svijeta Harmony Tan.

Nakon više od tri sata igre 24-godišnja teniserka iz Francuske pobijedila je 7:5, 1:6, 7:6 (10:7).

Prepuna emocija

- Sada sam prepuna emocija. Serena je superzvije­zda i dok sam bila mlada, gledala sam je mnogo puta na TV-U. Za moj prvi Wimbledon, to je ludo. Kad sam vidjela žrijeb, jako sam se uplašila. To je Serena Williams, ona je legenda i mislila sam kako mogu igrati protiv nje, a još ako bih je pobijedila, izjavila je Tan nakon najveće pobjede u karijeri.

Serena je odigrala prvi profesiona­lni meč poslije 364 dana i jasno da je bila veoma razočarana.

Nakon velike borbe i više od tri sata igre, osvajačica 23 Grand Slam turnira poražena je od 115. teniserke svijeta

5:7, 6:1, 6:7 (7:10)

- Ponekad morate da prihvatite da ste dali sve od sebe. Možda bih sutradan mogla da pružim više, ali ovo je bilo sve što sam mogla. U nekom trenutku morate da se pomirite sa tim. Ne mogu da promijenim vrijeme, samo da se potrudim da u datom trenutku uradim najbolje što mogu, izjavila je 40-godišnja Amerikanka.

Iako to javno ne želi priznati, Serena je na terenu samo zato jer joj nedostaje još jedan Grand Slam da se izjednači s Margaret Court po broju osvojenih najvećih turnira.

Velika pauza

-Obudućnost­inemogudag­ovorim. Ko zna šta će biti? Imala sam ogromnu motivaciju, naročito imajući na umu kakosamzav­ršilapreth­odnoučešće­na Wimbledonu,aliiveliku­pauzu.međutim, tokom nekoliko posljednji­h poena zaista sam patila na terenu. US open? Ne mogu to da isključim, osjećam se kao da sam kod kuće kada sam u New Yorku.tojemjesto­nakojemsam­osvojila prvi GS, nešto posebno”, kazala je trenutno 1.204. igračica svijeta.

Posljednji meč na WTA Touru Amerikanka je odigrala prošle godine baš na Wimbledonu, kada je kod rezultata 3:3 predala meč zbog povrede Aliaksandr­i Sasnovich.

Sedam puta je osvajala Wimbledon, aposljednj­igrandslam­jeosvojila­2017 - Australian Open.

 ?? / EPA ?? Najveća pobjeda u karijeri za Tan
/ EPA Najveća pobjeda u karijeri za Tan
 ?? ?? Viđeno je mnogo atraktivni­h borbi
Viđeno je mnogo atraktivni­h borbi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina