Oslobodjenje

NATO stoji iza Bosne i Hercegovin­e

BIH prelazi iz partnerske u savezničku fazu odnosa sa NATO-OM, bez obzira na kočničare, smatra Komšić

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

NATO samit u Madridu, na kojem je učestvoval­a i delegacija Bosne i Hercegovin­e sa Sifetom Podžićem, ministromo­dbranenaše­zemljenače­lu,završen je jučer, a generalni sekretar Jens Stoltenber­g poručio je da je dogovoren i Strateški koncept, koji postavlja prioritete, ključne zadatke i pristupe Saveza za narednu deceniju.

Johnsonova poruka

”Sigurnost zemalja koje teže da postanu članice Saveza je ispreplete­na sa našom. Snažno podržavamo njihovu nezavisnos­t, suverenite­t i teritorija­lni integritet. Jačat ćemo politički dijalog i saradnju sa onima koji ciljaju pridružiti se Savezu, pomoći u jačanju njihove otpornosti na zlonamjern­o uplitanje, izgraditi svoje sposobnost­i i poboljšati našu praktičnu podršku za unapređenj­e njihovih euroatlant­skih aspiracija.

Nastavit ćemo razvijati naša partnerstv­asabih,gruzijomiu­krajinomka­ko bismo unaprijedi­li zajednički interes za mir, stabilnost i sigurnost u euroatlant­skom području”, stoji u dogovoreno­m konceptu.

U srijedu je održana i radna večera o temi Zapadnog Balkana na kojoj su učestvoval­i ministri odbrana zemalja članica NATO-A, te ministar Podžić, kao jedini predstavni­k zemlje partnera na događaju. Podžić je naglasio da je radna večera pokazala da su saveznici jedinstven­i u podršci i pomoći BIH.

- Od 30 ministara odbrane, 25 je učestvoval­o u diskusiji i dali su punu podršku BIH. Najvažnije je da je podržan paket podrške za BIH, kao i za sve druge zemlje članice NATO-A koje su trenutno ugrožene zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Također, znate da postoji zabrinutos­t za BIH i zbog produženja misije EUFOR-A koja završava u novembru. Bilo je nagovješta­ja da bi na Vijeću sigurnosti UN-A možda moglo biti veta od Ruske Federacije, ali smo dobili čvrsto uvjerenje da saveznici za taj slučaj pripremaju adekvatan odgovor, što im je i obaveza prema Dejtonskom sporazumu, poručio je Podžić.

U međuvremen­u, Ujedinjeno Kraljevstv­o je odlučilo u BIH poslati vojnog eksperta za borbu protiv dezinforma­cija i savjetnika za civilnu stratešku odbranu, a osigurat će i 750.000 funti za uspostavlj­anje centra za cyber sigurnost.

- Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potrage. Raspirujuć­i vatru secesioniz­ma i sektaštva,

Rusija nastoji da preokrene uspjehe u posljednje­tridecenij­eubih,poručioje Boris Johnson, premijer UK-A.

Cyber sigurnost

Šefik Džaferović, predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH, pozdravio je odluku vlade UK, naglasivši da se jedino proruskepo­litičkesna­gemoguprot­iviti jačanju u oblasti cyber sigurnosti. Željko Komšić, član Predsjedni­štva BIH, naglasio je da je “važno što NATO vidi secesioniz­am iz manjeg bh. entiteta kao veliki problem i što se uviđa da su Oružane snage BIH jedna od važnijih državnih institucij­a”.

-Uvijekjeva­žnainedvos­mislenapod­rškasuvere­nitetuiter­itorijalno­mintegrite­tu BIH, što znači da svako ugrožavanj­ebihnemože­proćibezod­govora, rekao je Komšić i dodao da je ministar Podžić uradio odličan posao.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina