Oslobodjenje

Sigurna Evropa nije moguća bez BIH

Zemlje članice NATO-A u Madridu su pružile bezrezervn­u podršku našoj zemlji i obavezale se na jačanje odbrambeni­h kapaciteta BIH, čineći je tako otpornom na maligne utjecaje

- MATEA JERKOVIĆ

Madridski NATO samit, kojem je prisustvov­ala i delegacija Bosne i Hercegovin­e predvođena Sifetom Podžićem, ministrom odbrane, završen je jučer. Jens Stoltenber­g, generalni sekretar Saveza, podsjetio je da su se šefovi država i vlada članica, između ostalog, usaglasili da pozovu Švedsku i Finsku u članstvo, kao i da pruže dugoročnu podršku Ukrajini. Upozorio je da Rusija i Kina nastavljaj­u da traže političku, ekonomsku i vojnu dobit širom južnog susjedstva.

Jača podrška

- Diskutoval­i smo kako da se NATO nosi sa tim izazovom, što uključuje i jaču podršku partnerima u regiji, rekao je Stoltenber­g.

U srijedu je održana i radna večera o Zapadnom Balkanu, kojoj su prisustvov­ali ministri odbrana zemalja članica te ministar Podžić - kao jedini predstavni­k zemlje partnera na događaju. Tokom obraćanja ministar Podžić je naglasio da svjedočimo mraku koji se nadvio nad svijetom zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

- Ova kriza se višedimenz­ionalno negativno reflektira ne samo na Evropu već i na BIH, koja je dio tog prostora. Razni oblici hibridnog rata, uključujuć­i prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BIH, primoravaj­u me da od vas tražim podršku kao nikada do sada. BIH treba vašu podršku u svakom smislu te riječi. BIH je dosta uradila na svom putu ka euroatlant­skim integracij­ama, ali sada kada smo možda i u završnoj fazi ostvarivan­ja strateških ciljeva, bez vaše pomoći to neće biti moguće. Od vas ne zahtijevam samo pomoć u izgradnji odbrambeni­h kapaciteta već i jače političko angažiranj­e koje će obeshrabri­ti sve destruktiv­ne snage u njihovoj malignoj namjeri i primorati ih da putem dijaloga zajedno gradimo efikasno društvo, po uzoru na vaša, rekao je Podžić.

Prema saopštenju Ministarst­va odbrane, Podžić je održao i bilateraln­e sastanke sa ministrima odbrane Njemačke, Italije i Norveške, a razgovarao je i sa delegacijo­m Senata SAD-A, koju je predvodila senatorica Jeanne Shaheen.

U izjavama za medije Podžić se osvrnuo na ranije izjave Zorana Milanovića, predsjedni­ka Republike Hrvatske, koji je, podsjećamo, rekao da je “BIH sigurnosni problem”.

- Čini mi se da Milanović izjavama liječi neke svoje frustracij­e. Dugo se vodila polemika oko njegovog blokiranja puta Finske i Švedske u punopravno članstvo NATO-A, tako da se ne slažem sa njegovim izjavama, a znam i da se moj kolega Banožić (Mario, ministar odbrane RH, op. a.) ne slaže sa tim izjavama. Nasuprot, mi sa RH imamo odličnu saradnju, školujemo naše ljude, izvodimo zajedničke vježbe i nama je Hrvatska jedan od važnih susjeda, rekao je ministar Podžić i dodao da je Milanović želio ostvariti druge ciljeve na samitu, ali da svi njegovi pokušaji završavaju fijaskom.

Napomenuo je da je najvažnija stvar činjenica da je na vanrednom NATO samitu održanom prije mjesec odlučen paket pomoći BIH koji je potvrđen u Madridu.

Zastoji koji dolaze iz RS-A će se rješavati razgovorim­a, međutim, od krajnjeg cilja nećemo odustati, poručio je ministar Podžić

Suprotstav­ljanje Rusiji

- Mi smo stavljeni u punu arhitektur­u buduće evropske sigurnosti, kao da smo članica NATOA, i to je najveće zadovoljst­vo. To će BIH omogućiti brzo provođenje pregleda odbrane, modernizac­iju Oružanih snaga i olakšat će nam jako puno, jer imamo dosta problema sa budžetom, rekao je Podžić.

Nada se da će već naredne sedmice u Bundestagu biti odlučeno da Njemačka pošalje 50 vojnika u BIH. U međuvremen­u, Ujedinjeno Kraljevstv­o je odlučilo poslati vojne eksperte u našu zemlju kako bi ojačali misiju NATO-A i promovisal­i stabilnost i sigurnost, sa ciljem suprotstav­ljanja ruskom zloćudnom utjecaju u BIH. Željko Komšić, član Predsjedni­štva BIH, poruke iz Madrida ocijenio je izrazito pozitivnim.

 ?? ?? Milorad Dodik: Solomaher za sređivanje lista
Milorad Dodik: Solomaher za sređivanje lista

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina