Oslobodjenje

BIH dobila budžet, a politi

Za budžet su glasali delegati HDZ-A, SNSD-A i SDA, dok je delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić naglasio kako je ovakav budžet potpuno nemoralan

-

I posljednja stepenica za usvajanje budžeta Bosne i Hercegovin­e je pređena. Dom naroda PSBIH je na jučerašnjo­j hitnoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucij­a BIH i međunarodn­ih obaveza BIH za 2022. godinu, a nakon što je to isto uradio Predstavni­čki dom u ponedjelja­k. Prema predloženo­m budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiran­je institucij­a BIH u 2022. iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiran­je vanjskog duga BIH iznosi 819.189.119 KM.

Demonstrac­ija sile

Treba kazati da je budžetom, između ostalog, predviđeno povećanje plata političari­ma za 500 KM, dok će plate vojsci i policiji porasti za oko 80 maraka.

Od 11 prisutnih delegata, za budžet je glasalo njih osam, dok su dva bila protiv, te jedan suzdržan. Podršku su dali delegati HDZ-A Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, delegati SNSD-A Lazar Prodanović i Nikola Špirić, te delegati SDA Amir Fazlić, Bakir Izetbegovi­ć i Asim Sarajlić.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić tokom diskusije je naglasio kako je ovakav prijedlog budžeta potpuno nemoralan.

- Ne mogu da shvatim takvu vrstu poriva da se na ovakav način demonstrir­a građanima sila u zemlji u kojoj je do prije godinu bilo 15 posto siromašnih, podvukao je Miletić.

Denis Bećirović (SDP) je rekao da će glasati protiv ovakvog budžeta te predložio da se uvrsti nova tačka dnevnog reda, a u okviru koje bi delegati razmotrili nemoralno povećanje prihoda izabranim

Pendeš tvrdi da je HDZ uvijek spreman na drugi način regulisati povećanje plata izabranim dužnosnici­ma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina