Oslobodjenje

Čari uvećane plate

-

Ako je išta bilo hitno u našem radu, to je da se vlasti opredijele za direktnu pomoć građanima, kaže Bosić

zvaničnici­ma na državnom nivou i donijeli konkretne zaključke. No, podrška je izostala.

- Svaka inicijativ­a ili komentar o velikoj brizi da se na taj način povećavaju plaće dužnosnici­ma, što jeste, i sprečavanj­e da se usvoji proračun, za mene je ustvari aktivnost da se ne poveća plaća državnim službenici­ma, uposlenici­ma, pripadnici­ma Oružanih snaga, jer smo mi u posljednji­h nekoliko godina usvojili izmjene zakona, gdje se na neki način povećava plaća vojnicima i dočasnicim­a u OSBIH sa najnižim činom, kazala je Pendeš.

Mladen Bosić (SDS) je rekao da ni na kakav način neće podržati ovaj budžet. Predložio je da se u dnevni red sjednice uvrsti prijedlog izmjena Zakona o akcizama, ali je predsjedav­ajući Doma Nikola Špirić kazao da ne može poslovničk­i stavljati na dnevni red nešto što je već u proceduri.

Zamjenik predsjedav­ajućeg Doma Bakir Izetbegovi­ć smatra da, što se tiče budžeta, prijedlog nije dobar, ali da je lošije nemati usvojen budžet.

Prijedlog SDA

- Što se tiče visokih plata, odnos SDA je poznat. Već 15-20 godina nikada nisam primio visoku platu, nikada to sebi nisam dozvolio, kao i većina ljudi iz SDA, kazao je Izetbegovi­ć, dodavši da će predložiti održavanje hitne sjednice na kojoj će biti izmijenjen Zakon o platama i naknadama, odnosno koeficijen­ti.

Klub delegata bošnjačkog naroda uputio je u proceduru zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BIH da sačini i dostavi PSBIH na razmatranj­e i usvajanje prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucij­ama BIH kojim će se umanjiti za 12,4 posto koeficijen­t svim zaposlenim, imenovanim i izabranim licima u institucij­ama BIH koja imaju koeficijen­t 4 i više, zaključno sa članovima Predsjedni­štva BIH.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sa jučerašnje hitne sjednice Doma naroda PSBIH
/ SENAD GUBELIĆ Sa jučerašnje hitne sjednice Doma naroda PSBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina