Oslobodjenje

Neumljanim­a novom cestom stiže više gostiju

Načelnici Stoca i Neuma ističu kako je jučer otvorena brza cesta prilika za razvoj agroturizm­a, jer su gradovi konačno uvezani sa ostatkom države

- BELMA BARALIJA

Nakon što je jučer puštena u saobraćaj dionica magistraln­e ceste M-17.3 Stolac-neum, među prvim gostima koji su stigli u Neum bili su gosti iz Žepča. Imali su samo pozitivne utiske.

”Odlična je cesta. Mi smo upravo došli. Super je. Mnogo prije se dođe nego što je to slučaj bio do sada”, kazala nam je Aida te dodala kako će to uveliko utjecati na poboljšanj­e turističke sezone.

Više posjeta

Svečanim presijecan­jem vrpce ova cesta zvanično je puštena u saobraćaj. Događaju su prisustvov­ali brojni zvaničnici. Načelnik Neuma Dragan Jurković istakao je kako Neum nije imao adekvatnu komunikaci­ju sa ostalim bh. gradovima te da će sa ovakvom cestom jedini bh. grad na moru bilježiti veći broj posjeta i da će sezona trajati duže.

”Bili smo svjedoci dugotrajni­h čekanja i iščekivanj­a na granicama, pogotovo u ovim ljetnim mjesecima, kad i jeste turistička sezona. Sa ovom cestom sada već smo primijetil­i u prvim mjesecima ove godine da je došlo do znatnog povećanja gostiju i ranijih dolazaka”, naglasio je Jurković.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković ističe kako ova cesta znači život za sve one koji uz cestu žive.

”Nadamo se da će ova cesta biti cesta oživljavan­ja ovoga prostora od Neuma do Stoca, sa jednim, ja bih rekao, argumentom za razvoj poljoprivr­ede, odnosno agroturizm­a”, rekao je Bošković.

Saobraćajn­ica je koštala 96,5 miliona KM. Ograničenj­e brzine je 80 kilometara na sat, sa manjim brojem odmorišta te više priključni­h puteva. Izgradnja je počela u aprilu 2018, finansiran­a je od Vlade FBIH sa nešto više od 20 miliona maraka, a kreditom Svjetske banke i Evropske investicij­ske banke osigurana su 75,4 miliona KM.

Iz Vlade FBIH istakli su kako se ova cesta iščekuje već stotinu godina.

”Mi smo sada otvorili neumsko zaleđe. Ja bih prije rekao da smo integriral­i Neum našoj državi, jer smo do Neuma išli kroz Republiku Hrvatsku”, izjavio je premijer FBIH Fadil Novalić.

Iz JP Ceste FBIH naglašavaj­u kako je na ovaj način riješen problem saobraćajn­e povezanost­i obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom Hercegovin­e, a time i cijele BIH, što će pozitivno uticati na konkurentn­ost privrede Neuma i Stoca.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BIH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava, te ostatak iz kredita Svjetske banke i Evropske investicij­ske banke

Bez prelaza

Posjetioci će tokom turističke sezone u Neum imati priliku doći bez ogromnih gužvi i dugotrajno­g zadržavanj­a na granicama. “Smanjit ćemo gužve na magistraln­im cestama, na graničnim prijelazim­a, približiti Neum ostatku BIH, učiniti transparen­tnijim i konkurentn­ijim sve ostale grane i da svi naši ljudi koji odlaze na more ne moraju koristiti dva granična prijelaza”, kazao je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBIH.

Spomenuta dionica magistrale M-17.3 duga je 36 kilometara, a potrebno je nešto manje od pola sata kako biste stigli iz Stoca do Neuma.

 ?? / ANADOLIJA ?? Načelnici i direktor presijecaj­u vrpcu
/ ANADOLIJA Načelnici i direktor presijecaj­u vrpcu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina