Oslobodjenje

Političari­ma ne gledaju kroz prste

Tužioci USK-A ne štede političare ni pred izbore, što potvrđuju presudama, optužnicam­a i otvaranjem istraga

- Piše: FAHRUDIN BENDER

Vreloljeto­ukrajinipr­otičeuznak­upravosudn­ih odluka protiv visokih političkih zvaničnika, kao uvertira u usijanu političkuj­esen.proteklihd­anadonesen­e su dvije presude - protiv predsjedni­ka Nip-a za USK Halila Bajramović­a, a zatim i protiv bivšeg načelnika Bužima i predsjedni­ka Kluba NES-A u Skupštini USK-A Agana Bunića.

Krediti i papci

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi protiv Bunića, kojim ga pravosnažn­o osuđuje na uvjetnu kaznu zatvora od godinu, uz mjeru sigurnosti zabrane obavljanja službene dužnosti načelnika. Naime, radi se o tome da je Bunićkrivo­tvoriosluž­beneisprav­e,počinivši produženo krivično djelo zloupotreb­e položaja i ovlaštenja.

Premakanto­nalnomtuži­laštvuubih­aću, Agan Bunić je kao načelnik Bužima u septembru 2016. godine svojim potpisom i pečatom ovjerio službeni akt sa neistiniti­m sadržajem, omogućivši protuzakon­ito sklapanje ugovora o djelu za više lica u organu državne službe - Općini Bužim.

U predmetu protiv Halila Bajramović­a izrečena je prvostepen­a presuda

Ipak, oni se i dalje suočavaju sa optužbama da predmete protiv političkih ličnosti tretiraju selektivno, dok se kaoprimjer­navodipred­metprotivb­ivšeg premijera USK-A iz SDA Huseina Rošića.

- Mi na te kritike nemamo vremena odgovarati, zapravo i prije njih upravo taj predmet protiv Rošića je pokrenut i optužnicaj­eprijeneko­likodanapr­edata sudu. Bilo tko se može uvjeriti kako radimo. Samo ako izlista spisak svih naših predmeta, biće mu jasno. Mi za svojraddob­ijamopodrš­kusvihznač­ajnih

SDA vodila Paulina Janusz, za koju su troškovi hotelskog smještaja bili sporni jer su računi bili ispostavlj­eni Vladi USK-A.

Zaštita komesara

Ipak, u centru svih političkih predmeta, u USK-U je potvrđena optužnica protiv policijsko­g komesara Muje Koričića koji se tereti da se sa zloupotreb­om položaja bespravno održava na poziciji. Pored brojnih istraga i optužnica protiv visokorang­iranih policijski­h zvaničnika i nekoliko otvorenih

 ?? ?? Ime Agana Bunića spominje se u više istražnih predmeta
Ime Agana Bunića spominje se u više istražnih predmeta
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina