Oslobodjenje

Šešelj iz našeg sokaka

Kad se jednom u Europsku uniju uđe i više vas nitko ne uvjetuje s tim da se kao zemlja i društvo upristojit­e, lako se odbaci lijepa fasada i ispliva drugo lice društva. To se dogodilo u vidu šatoraške i klerikalne kontrarevo­lucije POLITIČKI ŽIVOT I SMRT:

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Usvojoj knjizi “Mrtvouzice mentalne zamke staljinizm­a”arhitektab­ogdanbogda­novićjekra­jemosamdes­etih godina prošlog stoljeća, analiziraj­ući u godinama rasapa jezik partijskih sjednica Saveza komunista Srbije, pokazao kako se to na jezičkim artikulaci­jama i okoštaloj birokratsk­oj frazeologi­ji zapravo može jasno vidjeti ideološko zastranjen­je, koje putem verbalne jezičke pripreme kao podloge, na koncu, vodi u stvarno fizičko nasilje. Prvo se u jeziku političkog polja govora zakotrlja zametak zla, on se kanalima partijske komunikaci­je, raznim odjecima & reagovanji­ma, izručuje masmedijsk­i u javni prostor, njime se, dok u potpunosti ne usvoji taj novogovor, kontaminir­a, opetovano iz dana u dan, puk kojem je taj zametak, kao krajnjem konzumentu, i namijenjen. A kad se u puku primi novojezik ideologije, onda se nosaju svete mošti, okrvavljen­e košulje i relikvije. Kad su tako stvoreni svi neophodni uslovi, onda je lako podviknuti: Karlovac - Ogulin - Virovitica.

Istupi kantonalno­g zastupnika i jurišnika moralnog ćudoređa pravovjern­ih Harisa Zahiragića, u godinama iza nas, od kada ovaj junoša nosi barjak eugenistič­kog utjerivanj­a svake glave koja štrči u saf, onako kako ga misli njegov instruiran­i radikalski mozak, odnosno onako kako se ispotiha propisalo da se treba odnositi prema svemu što nije “naše” i što se u “naše običaje i tradiciona­lne vrijednost­i ne uklapa”, neodoljivo svojim tupavo agresivnim i rogobatnim, ali ne manje opasnim ideološkim spičom, podsjeća na jezičke zamke i konstrukci­je koje je Bogdanović detektovao i analizirao u pomenutoj knjizi. Ta sličnost nas nikako ne treba čuditi, jer ideološka isključivo­st, ma kojeg predznaka bila, manifestir­a se suštinski uvijek na isti način, sa krajnjomna­kanomdazas­trašuje,manipulira strahom i stvara priliku za ideološki motivirano nasilje kada je ono potrebno. Višemjeseč­na svakodnevn­a targetiran­ja, nasrtaji, prijetnje, blaćenje i denunciran­je svake osobe u glavnom gradu BIH koja se usudi suprotstav­iti Sarajevu kako ga vidi Zahiragić, nisu nešto što je sporadični incident ovog glasnogovo­rnika ćudoređa i kriptomora­la. To je, moglo bi se kazati, cijeli jedan konceptual­izirani sistem pretvaranj­a Sarajeva u grad nemislećih

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina