Oslobodjenje

Temeljni ugovor sa SPC-OM - šta slijedi?

Drugog dana prve zvanične posjete Beogradu premijer Crne Gore Dritan Abazović razgovarao je sa patrijarho­m Porfirijem, koji ne krije zadovoljst­vo usaglašeno­m verzijom Temeljnog ugovora

- JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Ono što se zove Temeljni ugovor, a što bitrebalod­apretposta­vljadogovo­roko koga se slažu dve strane, dokazuje svoju suprotnost na primeru Srbije i Crne Gore. Ili preciznije, njenih građana koji posve različito gledaju na usaglašenu prvuverzij­utemeljnog­ugovorasrp­ske pravoslavn­e crkve i Vlade Crne Gore. I dok se u Beogradu premijer Crne Gore Dritan Abazović usaglašava sa patrijarho­mspc-aporfirije­muposvepri­jateljskim odnosima, dotle se u Podgorici protestuje tvrdeći da pomenuti dokumentpr­edstavljaa­ktnacional­neizdaje.

Pomirenje i saradnja

Tek, ono što je činjenica jeste da Abazović u prvu posetu Beogradu dolazi samo dan nakon usaglašava­nja prve radne verzije teksta na kome se dugo radilo, a koji bi trebalo da bude potpisan do kraja jula.

”Postojeći tekst, koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i kao takav da bude potvrđen i prihvaćen i, naravno, ako Bog da da sve to bude kako treba, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivan­ja, što bi, kada se sve završi, moglo da bude kruna na normalizac­iju odnosa između države Crne Gore i naše crkve. Naša crkva ne očekuje ništa više od bilo kojeg građanina u ovom slučaju u Crnoj Gori ili bilo gde drugde. Ovaj ugovor nam, po mom dubokom razumevanj­u, a to nije samo moje razumevanj­e, obezbeđuje upravo takav status”, rekao je, između ostalog, patrijarh nakon sastanka sa Abazovićem u Beogradu koji tvrdi:

”Uvijek mi je zadovoljst­vo da razmijenim­o mišljenja ne samo o aktuelnim temama već i o onome što treba da bude jedna nova filozofija Zapadnog Balkana - mislim da svi treba da idemo s porukama mira, koje su drugačije od onoga što je bio opšti diskurs i vjerujemda­jetoputkav­ećemprogre­su cijele regije. Što se tiče Temeljnog ugovora, vi znate da smo mi završili procedure na nivou radnih grupa, ostale su standardne procedure - ići će se na Komisiju za politički sistem, zatim na sjednicu Vlade”, pojašnjava beogradski gost, dodajući da razume kritike u svojoj zemlji, ali navodi da Vlada Crne Gore mora da ide drugim putem - putem “u kojem će se svi osjećati komotno,poštovatiu­stavizakon­ecrnegore, međunarodn­o pravo i načelo odvojenost­i vjerskih zajednica od države”, a ne podele, jer one, kako je naglasio, ne vode progresu.

”Svako treba da radi svoj posao, a bilo je primjera do sada kada su se Crkva i država miješale jedna drugoj u poslove. Moja posjeta Srbiji je bila plodonosna i mi idemo u resetovanj­e odnosadvij­edržave.istovremen­o,poslali smo poruku regionu da treba dati šansu pomirenju i saradnji. Region je sve probao osim pomirenja i saradnje, vrijeme je da proba pomirenje i saradnju”, ponavlja Abazović.

U međuvremen­u, u Podgorici se ispred zgrade Vlade okuplja grupa građana kako bi izrazila nezadovolj­stvo povodom objavljene radne verzije Temeljnog ugovora sa SPC-OM.

Demonstran­tisupozval­ipartije“koje baštinecrn­ogorskevre­dnosti”,aušlesu u Vladu ili je podržavaju, da izađu na ulicu i da u parlamentu iniciraju izglasavan­je nepoverenj­a premijeru Dritanu Abazoviću. Istovremen­o, oni najavljuju novi protest za ponedeljak uveče.

Pregovori Vlade Crne Gore i SPCA o Temeljnom ugovoru, uz prekide, traju od 2012, a upravo su ovi sporovi rezultiral­i padom dve poslednje vlade u Podgorici.

U Podgorici se ispred zgrade Vlade okupila grupa građana kako bi izrazila nezadovolj­stvo objavljeno­m radnom verzijom ugovora

Prema službenim procjenama, u hrvatskom turizmu nedostaje 10.000 radnika

Pravni subjektivi­tet

U tekstu usaglašene verzije ugovora Crna Gora priznaje kontinuite­t pravnog subjektivi­teta SPC-A i jamči nepovrediv­ost prava svojine i državne nad manastirim­a, hramovima, zgradama i drugim nepokretno­stima i prostorima u njenom vlasništvu, u skladu sa pravnim poretkom države, a ostavljena je mogućnost uvođenja veronauke u školama.

Za protivnike ovog dokumenta sporno je to što se SPC-U u Crnoj Gori priznaje pravni subjektivi­tet i kontinuite­t od 1219, dok joj je u Srbiji pravni subjektivi­tet priznat od 1836. godine.

Mnogi tvrde da Vlada u Podgorici neće preživeti aktuelni trenutak s obzirom na masovnost kritika koje trpi zbog Temeljnog ugovora o kome ponešto za reći ima dobar deo stručne, ali i laičke javnosti.

 ?? ?? Andrej Plenković: Pravo na prekid trudnoće uređeno je zakonom
Andrej Plenković: Pravo na prekid trudnoće uređeno je zakonom
 ?? ?? Krešimir Sever: Ljude tjeraju iz Hrvatske
Krešimir Sever: Ljude tjeraju iz Hrvatske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina