Oslobodjenje

Posvećeni dijalogu

-

broj radnika iz inozemstva. Poslodavci uhrvatskoj­ponudeplać­uodkojesen­e može živjeti pa dovedu strane radnike, tvrdi predsjedni­k Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Komentirao je informacij­u da se hrvatski radnici tjeraju u inozemstvo da bi se doveli radnici iz inozemstva.

”Uz minimalnu plaću u najvećem dijelu slučajeva, hrvatski radnici i ne mogu raditi, ti nestalni oblici rada doslovno poput buldožera guraju hrvatsku radnu snagu u inozemstvo, jer se tu ne može živjeti od te nadnice koja nam se nudi”, rekao je.

Objasnio je da poslodavci nude uvjete za koje su sigurni da hrvatski radnici neće pristati.

”Zašto je ovo vjerojatno točno? Stranog radnika ne smije zaposliti na nižu plaću na koju bi zaposlio domicilnog radnika. Ali, on za tu plaću nije našao domicilnog radnika i sad će zaposliti stranog”, komentirao je čelnik Nezavisnih sindikata.

Sve analize pokazuju da je trošak rada kod nas pri dnu EU, koliko god čujemo od poslodavac­a da je suprotno, analize pokazuju da je tako, kaže.

”To treba jasno govoriti ako gledamo materijaln­u plaću, koja je sada 6.290 kuna (oko 838 eura), ne bih se gibao prema prosječnoj plaći jer ona ne pokazuje pravu sliku. Danas u Hrvatskoj 820.000 radnika prima plaću do medijalne, uključujuć­i i minimalnu”, rekao je.

Kao jedan od velikih okidača koji tjeraju ljude iz Hrvatske u inozemstvo naveo je ugovore na određeno.

”Svake godine imamo 94 do 96 posto zaposlenih na određeno”, rekao je Sever za jednu zagrebačku komercijal­nu televiziju.

Ako se, pak, pita predsjedni­ka Udruge poduzetnik­a u hotelijers­tvu Bernarda Zenzardovi­ća, rješenje nedostatka radne snage je u omogućavan­ju rada studentima, da više rade i zapošljava­nju penzionera.

Govoreći o procjenama da i dalje nedostaje 10.000 radnika, rekao je da je ovaj deficit posebno izražen kod malih i srednjih poduzetnik­a. Hrvatska je prošle godine izgubila 100 milijuna eura zbog nedostatka radne snage, kazao je. Upozorava da se za strane radnike bore i Slovenija, Austrija, Italija te cijela EU.

Porezni limit

Što se tiče studenata, oni su pokrenuli peticiju za koju su u sedam dana prikupili više od 12.000 potpisa, a podržali su ih i rektori javnih sveučilišt­a. U peticijitr­ažepovećan­jeporeznog­limita za studente s 15.000 kuna (dvije tisuće eura) na 22.500 kuna (tri tisuće eura).

Student u turističko­j sezoni ne može odraditi ni puna dva mjeseca jer će probiti sadašnji limit. Prema sadašnjim limitima, student smije godišnje zaraditi najviše 15.000 kuna bez da izgubi status uzdržavano­g člana. Ako zaradi više, njegovi roditelji gube pravo na porezne olakšice. Ako studenti zarade više od 63.000 kuna u godini, i sami postaju porezni obveznici.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je ta inicijativ­a vrijedna razmišljan­ja jer bi pomogla u rješavanju problema s radnom snagom u turizmu, graditeljs­tvu ili maloprodaj­i. Ako Vlada udovolji studentsko­m zahtjevu, onda će se taj limit odnositi na sve uzdržavane članove, a ne samo na studente, bilo da se porez na dohodak naplaćuje na mirovinu ili na plaću, najavljuje se.

Najveći broj dozvola izdan je u Policijsko­j upravi zagrebačko­j, PU istarskoj te PU splitsko-dalmatinsk­oj

Predsjedni­k Skupštine Srbije Ivica Dačić sastao se jučer sa specijalni­m predstavni­kom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom, javila je Anadolija.

Dačić je tokom razgovora podvukao da jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine predstavlj­aju dijalog i kompromis i da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu i spreman za njegov nastavak, saopšteno je iz Dačićevog kabineta.

”Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavam­o da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostran­e odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu”, rekao je Dačić.

 ?? ?? Radnika nedostaje i Zračnoj luci Zadar
Radnika nedostaje i Zračnoj luci Zadar
 ?? / ANADOLIJA ?? Lajčak i Dačić jučer su se sastali u Beogradu
/ ANADOLIJA Lajčak i Dačić jučer su se sastali u Beogradu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina