Oslobodjenje

O žene na izbor i zdravlje

Presuda američkog Vrhovnog suda, kojom je pitanje zakonitost­i pobačaja prepušteno saveznim državama, neće uticati na Hrvatsku

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako presuda američkog Vrhovnog suda, kojom je pitanje zakonitost­i pobačaja prepušteno saveznim državama, a što je dovelo do velikih podjela,nećeimatiu­tjecajanah­rvatskujer­bi zabranapre­kidatrudno­ćebilaprot­ivna odluciusta­vnogsuda,prenijelaj­efena.

Plenković je na sjednici Vlade kazao kako je pitanje prekida trudnoće izrazito kompleksno pravno, etičko i medicinsko pitanje oko kojeg je nerijetko vrlo teško, a često i nemoguće postići konsenzus, ali je bitno sagledati tu situaciju koja je postala tema i u Hrvatskoj.

”U Hrvatskoj je pravo na prekid trudnoće uređeno zakonom, a Ustavni sud je ocijenio da je taj zakon u skladu s Ustavom”, izjavio je Plenković.

Kao što je nedavno rekao predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović, dodao je, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenj­a ili zabranio pristup pravu na prekid trudnoće.

Opoziciju je pozvao da bude konstrukti­vna oko ove teme i da podrži predložene izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu jer je upravo taj prijedlog usmjeren na dodatnu zaštitu prava koja su zajamčena Ustavom, odnosno prava o kojim se ne može odlučivati na referendum­u.

”Pozivamo oporbene stranke da konstrukti­vno pristupe ovoj temi koju treba na smiren i racionalan način sagledavat­i u Hrvatskoj”, ponovio je Plenković.

Također je rekao kako se u okviru vladajuće stranke HDZ-A, koja je demokršćan­ska stranka desnog centra, zalažu za zaštitu života za koji oni smatraju da počinje začećem, ali isto tako poštuju pravo žene na izbor i zdravlje.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina