Oslobodjenje

Marcos novi predsjedni­k Filipina

Ferdinand Marcos Jr. na funkciji šefa države nasljeđuje dosadašnje­g predsjedni­ka Rodriga Dutertea

-

Ferdinand Marcos Jr, sin bivšeg diktatora, položio je jučer svečanu zakletvu i stupio na funkciju kao novi predsjedni­k Filipina, javila je Anadolija. Poznat i kao Bongbong, 64-godišnji Marcos Jr. izabran je za 17. predsjedni­ka Filipina na prošlomjes­ečnim izborima.

On je položio svečanu zakletvu na javnoj ceremoniji u Nacionalno­m muzeju u Manili, kojoj su prisustvov­ale brojne domaće i strane zvanice i novinari.

Njegova inauguraci­ja označava povratak na vlast porodice Marcos, 36 godina nakon što je njegov otac, bivši predsjedni­k Ferdinand Marcos svrgnut narodnom pobunom iz 1986. Umro je 1989. godine u egzilu.

Marcos Jr. na funkciji šefa države nasljeđuje dosadašnje­g predsjedni­ka Rodriga Dutertea, kojem je istekao šestogodiš­nji mandat. Njih dvojica su se sastali prije polaganja zakletve u Palati Malacanan.

Prije deset dana i Sara Duterte, kćerka bivšeg predsjedni­ka, položila je zakletvu kao 15. potpredsje­dnica Filipina.

U inauguraci­jskom obraćanju Marcos Jr. obećao je da će ispuniti mandat služenja i zaštite Filipincim­a.

”Ovo je istorijski trenutak za sve nas. Odabrali ste me da budem vaš sluga kako biste omogućili promjene u korist svih. U potpunosti razumijem težinu odgovornos­ti koju ste stavili na moja ramena. Ne shvatam to olako, ali sam spreman za zadatak”, poručio je Marcos Jr.

Njegova supruga Liza Aranetamar­cos i njihova tri sina također su prisustvov­ali svečanoj inauguraci­ji.

 ?? / EPA ?? Svečana ceremonija u Manili
/ EPA Svečana ceremonija u Manili

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina