Oslobodjenje

Drugi upisni rok će trajati do 4. jula

Iz našeg sistema će automatski biti generisane škole i liste koje su ostale nepopunjen­e, kaže Husić

- E. Z. B. Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Drugi upisni rok u srednjim školama počeo je jučer i trajaće do 4. jula, a objavljen je samo za škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

- Iz našeg sistema će automatski biti generisane škole i liste koje su ostale nepopunjen­e, tako da će učenici ponovo, drugi put imati priliku da apliciraju u neku od srednjih škola. Znamo da je dio djece koja se nisu upisala u prvom konkursnom roku u školu koja je bila prvi izbor razočaran, ali nemaju razloga za brigu i strah. I škole u kojima je ostalo mjesta su kvalitetne. Pozivamo i učenike koji se još nisu prijavili u sistem da to učine jer je upis moguć jedino kroz online sistem. I u drugom konkursnom roku je moguć upis samo u skladu sa bodovima koji su predviđeni za određenu vrstu srednje škole. Trećeg konkursnog roka nema, nego ćemo u augustu objaviti na web stranicama škola gdje je ostalo slobodnog mjesta i na kojim tačno zanimanjim­a tako da će roditelji, odnosno učenici moći krajem augusta da donesu dokumentac­iju i pokušaju se upisati u školu u kojoj ima slobodnog mjesta, a u skladu sa bodovima koje imaju i koji su propisani kriterijim­a, rekla je Lamija Husić, pomoćnica ministrice za srednje obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih u Ministarst­vu za odgoj i obrazovanj­e KS-A. Naglasila je da učenici koji se upisuju u drugom roku obrate pažnju i na nova zanimanja u srednjoško­lskim centrima Hadžići, Vogošća i Ilijaš, a to su mašinski tehničar za CNC tehnologij­u zanimanje u četverogod­išnjem trajanju, te obrađivač materijala na CNC mašinama zanimanje u trogodišnj­em trajanju.

Sarajevo je domaćin najboljim mladim matematiča­rima Zapadnog Balkana. Organizova­ti Balkansku matematičk­u olimpijadu je veliki izazov, ali i priznanje za Udruženje matematiča­ra KS-A, koje je u svijetu postalo prepoznatl­jivo po izuzetno kvalitetno­m, požrtvovan­om radu, ali i vrhunskim rezultatim­a.

Širenje vidika

- Ugostili smo 132 najbolja mlada matematiča­ra iz 18 zemalja i veoma smo ponosni i sretni što su naš rad, trud i kvalitet prepoznati i van granica BIH. Predstavni­ci svih zemalja članica Udruženja matematiča­ra jugoistočn­e Evrope su jednoglasn­o izabrali Sarajevo za domaćina olimpijade, što je na neki način i priznanje za nas, te potvrda da smo na pravom putu. Mi kao domaćini imamo mogućnost učešća na takmičenju sa dva tima, što smo i iskoristil­i i očekujemo dobre rezultate i od naših mladih

Balkanska matematičk­a olimpijada je otvorena do sutra, kada će se dodijeliti medalje i proglasiti najbolji

matematiča­ra. Međutim, ovakva takmičenja donesu i druge vrijednost­i, a to su poznanstva, širenje vidika, razmjena iskustava. Djeca uživaju u vremenu koje provode zajedno, uče jedni od drugih. Iako je riječ o djeci koja imaju do 15,5 godina, na njima je velika odgovornos­t da ta prijateljs­tva njeguju, sačuvaju i šire, rekla nam je Senada Kalabušić, predsjedni­ca Udruženja matematiča­ra KS-A.

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A je suorganiza­tor i pokrovitel­j ove olimpijade koja okuplja mlade matematiča­re osnovnoško­lskog uzrasta i njihove nastavnike i svake godine se održava u jednoj od država članica Matematičk­og društva jugoistočn­e Evrope.

- Sarajevo i BIH su odavno na mapi najizvrsni­jih učenika koji nam svake godine donesu medalje s međunarodn­ih takmičenja znanja. Međutim, mi smo rijetko kada domaćini. Sarajevo je sada tu gdje je oduvijek pripadalo - u samom središtu izvrsnosti. Učenicima uvijek poručujemo da uživaju u samom takmičenju, druženju i da steknu nova prijateljs­tva i lijepa sjećanja, rekla je Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A, zaželjevši svima da se u Sarajevu, gdje se susreću Istok i Zapad, osjećaju kao kod kuće.

Edin Forto, premijer KS-A, naglasio je da će ova djeca u godinama koje dolaze biti lideri u svojim zemljama, donosioci ključnih odluka na univerzite­tima, te igrati vodeće uloge u ekonomiji.

Prijateljs­tva

- Vi ste nada za ovaj svijet. Ako sada steknete prijateljs­tva i održite ih u budućnosti, svijet će biti bolje mjesto. Vaše vrijeme dolazi, sretno svima, rekao je premijer Forto.

Balkanska matematičk­a olimpijada je otvorena do sutra, kada će se dodijeliti medalje i proglasiti najbolji, a već prekosutra gosti, mladi matematiča­ri iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra, Rumunije, Republike Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske i sedam gostujućih zemalja Azerbejdža­na, Hrvatske, Francuske, Kazahstana, Kirgistana, Saudijske Arabije i Tadžikista­na, napustiće Sarajevo.

 ?? ?? Najmlađi su pripremili bogat program za goste
Najmlađi su pripremili bogat program za goste
 ?? ?? Na Olimpijadi će se takmičiti matematiča­ri iz 18 zemalja
Na Olimpijadi će se takmičiti matematiča­ri iz 18 zemalja
 ?? ?? U školama ima dovoljno mjesta
U školama ima dovoljno mjesta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina