Oslobodjenje

Razbojniku sedam godina i pet mjeseci

Anel Hondo proglašen je krivim jer je prošle godine opljačkao četiri studentice iz Turske

- A. B. Č. A. B. Č. A. B. Č.

Državljani­n Hrvatske Tomislav Kvesić, protiv kojeg je Tužilaštvo Zapadnoher­cegovačkog kantona vodilo istragu, nakon tromjesečn­e istrage, optužen je za ubistvo 58-godišnjeg Zorana Bašića u mjestu Kočerani kod Širokog Brijega. Osim za ovo, on se tereti i za krivično djelo nedopušten­o držanje oružja ili eksplozivn­ih tvari, te posjedovan­je i omogućavan­je uživanja opojnih droga.

Sigurnosna mjera

U optužnici, koju je potvrdio Županijski sud u Širokom Brijegu, Kvesić je zločin počinio u neuračunlj­ivom stanju.

- Neovlašten­o je posjedovao opojnu drogu i streljivo koje su mu oduzeli pripadnici Policijske uprave Široki Brijeg prilikom uviđaja u aprilu ove godine. U optužnici je predloženo izricanje sigurnosne mjere trajnog oduzimanja predmetnog streljiva i droge, kao i utvrđivanj­e neuračunlj­ivosti osumnjičen­ika od nadležnog suda i određivanj­e prisilnog smještaja u zdravstven­u ustanovu, stoji u optužnici Tužilaštva ZHK-A, koje je od Suda tražilo produženje mjere pritvora.

Njemu je ova mjera određena zbog postojanja opasnosti od bijega, ometanja istrage, kao i zbog počinjenja posebno teškog krivičnog djela s obzirom na način izvršenja i posljedice, kao i zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičen­og rezultiral­o stvarnom prijetnjom narušavanj­a javnog reda.

Ubistvu je, podsjetimo, prethodila upotreba vatrenog oružja, nakon

Banjalučko Okružno tužilaštvo zatražilo je pritvor za 44-godišnjeg S. S. iz Banje Luke koji se tereti da je silovao dvije godine mlađu Banjalučan­ku.

U Tužilaštvu su kratko kazali da se kritični događaj desio 28. juna ove godine oko 13.30 sati u Banjoj Luci, ali da druge detalje ovog slučaja neće iznositi u javnosti s obzirom na to da je istraga u toku, te se radi o osjetljivo­m predmetu. Pojasnili su da se osumnjičen­i, osim za krivično djelo silovanje, tereti za krivično djelo nasilje u porodici.

- Tužilac je stavio prijedlog za određivanj­e mjere pritvora zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičen­i čega je osumnjičen­i pobjegao u nepoznatom pravcu.

Opasni bjegunac

Policija je tragala jedno vrijeme za Kvesićem, koji je nakon pronalaska smješten iza rešetaka. Dok je trajala potraga za njim, policija je građane upozoraval­a da se radi o naoružanom i opasnom osumnjičen­iku. boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaj­u bojazan da će osumnjičen­i ponoviti krivično djelo, navodi se u prijedlogu Tužilaštva. Konačnu odluku će donijeti Osnovni sud u Banjoj Luci u zakonskom roku. Nezvanično, osumnjičen­i je silovao suprugu. Prema podacima dostupnim na stranici MUP-A RSA, tokom 2019. na području RS-A policija je evidentira­la 74 krivična djela protiv spolnog integritet­a i seksualnog zlostavlja­nja te iskorištav­anja djeteta, i to pet krivičnih djela silovanja, od kojih je jedno u pokušaju.

Vijeće sarajevsko­g Kantonalno­g suda jučer je proglasilo krivim Anela Hondu zbog krivičnog djela razbojništ­va te ga osudilo na sedam godina i pet mjeseci zatvora. On je, kako se navodi u presudi, ovo djelo počinio 28. novembra prošle godine na štetu četiri studentice iz Turske, koje su koristile stan u sarajevsko­j Ulici Samira Ćatovića Kobre.

Kako je Oslobođenj­e ranije pisalo, Hondo je skupa sa A. M. iz Sarajeva počinio razbojništ­vo. Kritične večeri njih dvojica su oštećenim djevojkama pozvonila na vrata rekavši im: “Policija je, otvorite”. Nakon što su studentice otvorile vrata, razbojnici su sa pištoljem i nožem u rukama ušli unutra, uzeli novac i

Dvadesettr­ogodišnji Zavidovića­nin H. A. je nakon istrage koju je protiv njega vodilo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužen da je počinio krivično djelo izvanbračn­a zajednica sa maloljetni­kom. Prema navodima iz optužnice, koju je potvrdio Općinski sud u Zavidovići­ma, ovo krivično djelo je počinio 5. decembra prošle godine.

- On je kao punoljetna osoba dva laptopa, nakon čega su pobjegli. Prestrašen­e djevojke su pozvale policiju koja je ubrzo identifiko­vala prevarante koji su se lažno predstavlj­ali.

Hondo je i ranije osuđivan. Prošle godine je skupa sa Nerminom Redžepović­em i Alminom Pezom osuđen na ukupno pet godina i četiri mjeseca zbog razbojništ­va, odnosno pljačke benzinske pumpe u naselju Hadžići. Redžepović je osuđen na kaznu zatvora od tri godine, dok su Pezo i Hondo osuđeni na po godinu i dva mjeseca zatvora. Ova presuda je izrečena kao rezultat sporazuma o priznanju krivice koji je osuđeni trojac sklopio sa Tužilaštvo­m. Prilikom hapšenja u vozilu u kojem se ova trojka nalazila pronađena je droga. stupio u vanbračnu zajednicu sa maloljetno­m O. S. (15), a svadbu su organizova­li u ugostitelj­skom objektu Stari hotel u Zavidovići­ma, nakon čega su nastavili da žive zajedno. Iako je znao i bio svjestan da se radi o maloljetni­ci koja nije navršila šesnaest godina, ipak je kao punoljetna osoba izvanbračn­o živio sa maloljetni­com te je počinio navedeno krivično djelo, stoji u optužnici.

 ?? ?? Zatraženo je produženje pritvora za Kvesića
Zatraženo je produženje pritvora za Kvesića
 ?? ?? Silovanje se desilo 28. juna
Silovanje se desilo 28. juna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina