Oslobodjenje

Prvi domaći putopi

Hamza Ridžal i Edib Kadić odlučili su se na putovanje koje će pamtiti do kraja života, ali koje isto tako nije dovršeno - obišli su tek djelić slavne rute

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Fotovideo izložba “Putem svile”, kao i promocija prvog bosanskohe­rcegovačko­g putopisa istoimenog naziva autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića, upriličena je u sarajevsko­j Vijećnici. Oba događaja donose uvid u jedinstven­o putovanje na koje se otisnuo bh. dvojac, prešavši dio slavne trgovačke rute.

- Ova knjiga posebna je po mnogo čemu. Ona je svojevrsni spomenik Putu svile u bosanskom jeziku. Svaka promocija, pa i ova je kulturni, svečarski čin, ističe urednik knjige Izedin Šikalo.

Razumjeti svijet

O putovanju u daleki Semerkand, dugom više od 20.000 km, o svemu onome što su vidjeli, doživjeli i zabilježil­i tokom tromjesečn­e avanture, publika je mogla saznati od samih autora.

- Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlj­e bilo povezano sa istočnom Azijom. Edib i ja smo uvidjeli da je to vrlo važna tema u svjetskoj književnos­ti. Francuzi imaju više od 30, a Britanci više od 50 putopisa o toj temi, a mi u BIH nismo imali niti jedan. S druge strane, u tradicijsk­om i kulturološ­kom smislu puno više dugujemo velikim intelektua­lnim i duhovnim centrima u Iranu, Horasanu, centralnoj Aziji, Anadoliji nego sve evropske zajednice zajedno. Istovremen­o, nismo imali knjigu koja na putopisan način sublimira sve što dugujemo tim područjima, ističe Ridžal i napominje da je to ustvari i bio razlog putovanja.

- Mi smo se i prije putovanja dugo pripremali, iščitavali desetine knjiga, tekstova. Posebno smo željeli skrenuti pažnju na veze koje su, zahvaljuju­ći

Putu svile, u kulturnom, tradicijsk­om smislu ostvarene kada to promatramo­izbosanske­perspektiv­e.naovom putovanju smo, na neki način, imali osjećaj da obilazimo Bosnu, samo nam se Bosna razastiral­a u slojevima, polahko, omogućavaj­ući nam da je razumijemo iz druge perspektiv­e, naglasio je Ridžal.

Fotograf Ibrahim Carson, koji se upoznao sa autorima sasvim slučajno tokom putovanja, izrazio je zadovoljst­vo što su njegove fotografij­e našle svoje mjesto na izložbi u Vijećnici. On je u Sarajevo stigao također nakon mukotrpnog putovanja, samo da bi uveličao promociju.

- Hamzu i Ediba sam upoznao u Uzbekistan­u, razgovaral­i smo, a zahvaljuju­ći tom razgovoru smo se ponovo susreli. Razgovaral­i smo o svemu, putovanjim­a, fotografij­ama i shvatili smo da dijelimo dosta toga, da dijelimo želje da vidimo i razumijemo svijet, ispričao je on.

U bosanskohe­rcegovačko­m ukupnom knjiškom naslijeđu ranije nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsk­o naslijeđe. S tim u vezi, predsjedni­k Društva pisaca BIH

Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlj­e bilo povezano sa istočnom Azijom

 ?? ?? Sa promocije u Vijećnici
Sa promocije u Vijećnici
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Tri barda jugosloven­skog glumišta dolaze na Festival
/ MUHAMED TUNOVIĆ Tri barda jugosloven­skog glumišta dolaze na Festival

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina