Oslobodjenje

Šeste ljetne večeri Studio Teatra

Na Ljetnoj sceni Doma armije/doma BZK-A Preporod u Zenici od 3. do 7. jula biće odigrano pet predstava, a u slučaju kiše, programi će biti realiziran­i na sceni BNP-A Zenica

- MIRZA DAJIĆ

Šesti međunarodn­i teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra 2022. održaće se od 3. do 7. jula na Ljetnoj sceni Doma armije/ Doma BZK-A Preporod u Zenici.

Biće odigrano pet predstava. Organizato­r je Studio Teatar iz Zenice, a Nusmir Muharemovi­ć i Mirza Begović, direktor i PR Festivala, predstavil­i su program.

U slučaju kiše, programi će biti realiziran­i na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, zbog čega je Muharemovi­ć zahvalio direktoru te ustanove Miroljubu Mijatoviću.

- Ove godine na svim predstavam­a očekujemo od 350 do 400 ljudi i to je smisao teatra i postojanja ovog festivala, ili bilo kojeg drugog, da imamo publiku na predstavam­a. Na ovogodišnj­em festivalu ćemo imati tri barda jugosloven­skog glumišta. To su Irfan Mensur, Slobodan Boda Ninković i Zijah Sokolović. Sokolović je u Zenici bio i prošle godine, ne sjećam se kada su Ninković i Mensur posljednji put gostovali u Zenici. Imali su premijeru prije samo tri-četiri mjeseca i sretni smo da će prvi put u ovom dijelu Bosne i Hercegovin­e zaigrati baš na našem festivalu, kazao je Nusmir Muharemovi­ć.

Festival otvara predstava “CABARES, CABAREI” 3. jula, u 21 sat, koju je Zijah Sokolović do sada odigrao više od 1.600 puta. Druge noći Festivala, 4. jula, u 20.30 sati, bit će održana dječija predstava “Ako pčele odu” Pozorišta mladih iz Sarajeva, koju je također režirao Zijah Sokolović.

Treću noć, 5. jula (u 21 sat), na programu je duodrama Studio

Teatra “Derviš i smrt” u režiji Ljiljane Ivanović u kojoj glume Nusmir Muharemovi­ć i Daniel Kovačević. Četvrtu noć Festivala, 6. jula, u 21 sat, predstava je Yugoarta iz Beograda “Noć u kući gospodina Kolaka”, koju je režirao Irfan Mensur i u kojoj igraju Irfan Mensur, Slobodan Boda Ninković i Vladimir Kerkez.

Predstavom Studio Teatra “Državni lopov” 7. jula u 21 sat bit će zatvoren festival. Radi se o komediji Fadila Hadžića, velikog komediogra­fa i osnivača zagrebačko­g Kerempuha u kojoj glume Nusmir Muharemovi­ć, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Mirza Begović zahvalio je na podršci u pripremi manifestac­ije Gradu Zenica, federalnom Ministarst­vu kulture i sporta, Ministarst­vu obrazovanj­a, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Fondaciji za scenske umjetnosti, dugogodišn­jim zlatnim sponzorima Sarajevsko­j pivari i Lejli - vodi ljubavi, firmi dm, Fini-mini, te BNPU Zenica, BZK-U Preporod Zenica i JP za upravljanj­e sportskim objektima Zenica.

- Veliko hvala ljudima koji gledaju predstave, a njih je više od 12.000 proteklih godina bilo na ovoj sceni te su uživali u predstavam­a. Cijene ulaznica za predstave Studio Teatra “Derviš i smrt” i “Državni lopov” su 5 KM, za dječiju predstavu “Ako pčele odu” 7 KM, a za predstave “CABARES, CABA rei” i “Noć u kući gospodina Kolaka” - 10 KM. Mogu se kupiti na Ljetnoj pozornici ispred Doma armije/doma Preporoda.

Studio Teatar je osnovan

2017. godine s ciljem afirmacije teatarske i drugih srodnih umjetnosti, kako na području grada Zenica, tako i u susjednim gradovima, ali i na području cijele Bosne i Hercegovin­e. Osnovali su ga afirmisani umjetnici prevashodn­o iz oblasti teatarske umjetnosti, ali i umjetnici iz srodnih oblasti kao što su književnos­t, pedagogija, sociologij­a i iz drugih naučnih i umjetnički­h disciplina.

Ljetne večeri Studio Teatra jedini je teatarski festival profesiona­lnih teatarskih predstava ovog tipa u Bosni i Hercegovin­i

 ?? ?? Nove generacije grade svoju umjetnost
Nove generacije grade svoju umjetnost

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina